'ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yaralarını saracak'

Brookings Mali ve Parasal Politikalar Merkezi Direktörü Wessel, birinci çeyrekteki yüzde 2,9'luk küçülme şok edici olabileceği ancak, ABD ekonomisinin resesyona geri dönmesi olası olmadığını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD'li ekonomistler ülkede, son 5 yılın en düşük büyüme oranına karşın iyimserliklerini koruyor ve ekonominin düzeleceği görüşünde birleşiyor. 

Brookings Mali ve Parasal Politikalar Merkezi Direktörü David Wessel, Ekonomik Kalkınma Komitesi Yardımcı Başkanı Jeff Hooke ve UBS Menkul Kıymetler Ekonomisti Sam Coffin, küçülmenin arkasındaki nedenleri ve ABD ekonomisinin geleceğini değerlendirdi. 

Wessel, yüzde 2,9'luk küçülmenin kendisini de şaşırttığını, ancak diğer ekonomik verilere bakıldığında bunun korkutucu bir gelişme olmadığının anlaşılacağını belirtti. 

İşşizlik oranında ve tüketici güvenindeki olumlu gelişmelerin, yılın ilk çeyreğindeki daralmanın uzun dönemli bir etki bırakmayacağına işaret ettiğini söyleyen Wessel, "Birinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) tahminlerinin üçüncü kez revize edilmesi, sağlık reformunun harcamaları nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlikten kaynaklandı. Bir kereye mahsus olan bu durum ve kötü hava şartları geride kaldı, ekonomide şuan ne olduğuna bakmamız daha önemli" diye konuştu. 

Wessel, Amerikan ekonomisinde olan dalgalanmaların ve makroekonomik göstergelerdeki değişikliklerin diğer ülkeleri, özellikle de sıcak para konusunda hassas olan gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini belirtti. 

"Uzun dönemdir devam eden gevşek para politikaları nedeniyle Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) vereceği sıkılaştırma kararları normalden daha büyük bir etkiye neden olabilir" diyen Wessel, Fed'in taahhüt ettiği gibi daha sıkı bir para politikası uygulaması gerektiğini de vurguladı.  

 "İkinci çeyrekte büyüme yüzde 5 olur" 

New York Merkezli UBS Menkul Kıymetler Ekonomisti Sam Coffin ise birinci çeyrekteki kötü performansın genel olarak kötü hava şartları, sağlık harcamalarındaki azalma ve dış ticaret açığındaki büyüme ile açıklanabileceğini söyledi. Coffin, "Ekonomideki yüzde 2,9'luk küçülme bizi fazla şaşırtmadı, zaten yüzde 2'nin üstünde bir daralma tahmin ediyorduk" dedi. 

Bunun, Fed kararlarında herhangi bir değişikliğe neden olacağını sanmadığını belirten Coffin, ikinci çeyrekteki büyüme tahminlerinin ise yüzde 5 olduğunu kaydetti.  

Ekonomik Kalkınma Komitesi Yardımcı Başkanı Jeff Hooke ise daralmanın kötü hava şartlarıyla birlikte tüketicilerin güven eksikliğiyle de ilişkili olduğuna değindi. Amerikan halkının belirsizliklerden dolayı istenilen seviyede harcama yapmadığını belirten Hooke, "Tüketici güvenindeki artış olumlu ancak, hızlı bir iyileşme için daha fazlasına ihtiyaç var" dedi. 

Hooke, ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 3,5 - 4 oranında büyümesinin olası olduğunu sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir