'Aç bırakmayı silah olarak kullanmak suçtur'

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye halkını korumakla yükümlü Suriye Hükümetinin korkunç suçlar işlediğini belirterek, "Aç bırakmayı silah olarak kullanmak savaş suçudur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sivilleri açlığa mahkum etmenin savaş suçu olduğunu belirterek, başta Suriye rejimi olmak üzere tüm tarafların bu suçu işlediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, 2016 yılı önceliklerine ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Konuşmasına Türkiye ve Endonezya'da yaşanan terör saldırılarını kınayarak başlayan Ban, Suriye'de kuşatma altındaki kentlerde yaşanan açlık konusuna değindi.

Madaya'da yaşananları "insanlık dışı ve şok edici" olarak nitelendiren Ban, BM ekibinin Madaya'da sivil halkın maruz kaldığı açlık ve çileye şahitlik ettiğini söyledi.

"Yaşadıkları ızdırabı kimse inkar edemez" diyen Ban, bir çok yaşlı, hasta, kadın ve çocuğun tahliye edilmesi gerektiğini, kente sağlık ekibi ve mobil klinik sokmaya çalıştıklarını vurguladı.

"400 kişi ölüm riskiyle karşı karşıya"

Ban, Madaya'da 400 kişinin yetersiz beslenme, ve diğer sorunlar nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, bu kişilerin biran önce tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti.

"Abluka altında yaşayanlar rehin tutuluyor ancak rehineler bile aç bırakılmaz" diyen Ban, şöyle devam etti:

"Aç bırakmayı silah olarak kullanmak savaş suçudur. Suriye halkını korumakla yükümlü Suriye hükümeti ve diğer tüm taraflar, bu ve uluslararası hukuk altında yasaklanan benzer korkunç suçları işliyor. Bölge ülkeleri ve özellikle Suriye Destek grubu ülkeleri kuşatma altındaki bölgelere engelsiz insani yardım girişi için taraflara baskı yapmalılar."

Ban, Suriye'de yaklaşık 400 bin kişinin abluka altında yaşadığına dikkati çekerek, bunların yarından fazlasının IŞİD kontrolünde olduğunu, 180 bin kişinin Suriye rejimi ve destekçileri, 12 bin kişinin ise silahlı muhalif grupların kontrol ettiği bölgelerde yaşadığını anlattı.

2014'te BM'nin buralardaki nüfusun yaklaşık yüzde 5'ine yardım ulaştırdığını ancak şu anda bunun yüzde 1'in bile altında olduğuna işaret eden Ban, bunun insanlık dışı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Ban, sivillerin yaşadığı bölgelere yapılan saldırıları da eleştirerek, "Hiçbir gerekçe okulların, kliniklerin ve pazar yerlerinin bombalanmasını meşru kılmaz" dedi.