'Anlaşma halen mümkün'

Almanya Başbakanı Merkel, "Yunanistan’daki siyasi sorumluların irade göstermesi halinde 3 kurumla anlaşmaları hala mümkün" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mali krizdeki Yunanistan’ın siyasi irade göstermesi durumunda AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası ile anlaşılmasının hala mümkün olduğunu söyledi. 

Merkel, gelecek hafta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi öncesi Federal Meclis’te bugün yaptığı hükümet açıklamasında, Yunan hükümetinin 20 Şubat’ta Euro Grubu'na ülkesinde kapsamlı bir reform yapmak için taahhütte bulunduğuna işaret etti. Merkel, Yunanistan'ın bu reformları kararlılıkla ele alması, AB Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın da bu çabaları onaylaması gerektiğini anımsattı. Yunanistan’ı kreditörlerle anlaşmaya çağıran Merkel, “İradenin olduğu yerde yol da vardır. Yunanistan’daki siyasi sorumluların bu iradeyi göstermesi halinde 3 kurumla anlaşmaları hala mümkün” dedi. Merkel, Almanya’nın çabalarının Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması yönünde olduğunu yineledi. 

'Yunanistan da fırsatı kullansın'

“Yunanistan’a son 5 yılda Avrupa’dan benzeri görülmemiş bir dayanışma gösterilmiştir” diyen Merkel, Yunanistan’ın son 5 yılda Euro Bölgesi’nden destek alan tek ülke olmadığına dikkati çekti. Çabalara karşılık yardım etme ilkesini güttüklerini dile getiren Merkel, Yunanistan’dan farklı olarak İrlanda, İspanya ve Portekiz’in kendi programlarını başarılı şekilde tamamladığına ve kendi ayakları üstünde durduklarına işaret etti. Bu ülkelerin fırsatları kullandığını anlatan Merkel, "Yunanistan’da iyi bir yoldaydı. Gerekli olan yapısal reformlar sürekli geciktirildi" dedi. Merkel, Avrupa Birliği’nin krizlere karşı daha sağlam hale geldiğini belirterek, Euro'nun sadece para birimi değil Avrupa’daki birliğin sembolü olduğunu kaydetti. 

'Sorumluluklar paylaşılsın'

Mülteci ve sığınmacı sorununa da değinen Merkel, sığınmacıların kabul edilmesinde AB üye ülkeleri arasında dayanışma gösterilmesi gerektiğini ifade etti. “İltica talebinde bulunanların 4’te 3’ünün 5 üye ülke tarafından kabul edilmesi mümkün değil” diyen Merkel, tüm üye ülkelerin makul ölçüde sığınmacıların kabul edilmesine katılması gerektiğini vurguladı. Merkel, Avrupa Komisyonu'nun sığınmacıların ülkelere dağıtılması konusunda öneriler sunduğunu anımsatarak, ancak hafta içinde içişleri bakanlarının yaptığı görüşmenin anlaşma sağlanması için bu konuda daha derin bir tartışma yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti. 

'AB'nin temel ilkeleri sorgulanamaz'

Merkel, İngiltere'nin Avrupa’da nasıl bir rol oynamak istediğini kendisinin belirlemesi gerektiğini söyledi. İngiltere’nin AB içinde aktif bir partner olarak bulunmasını isteyen Merkel, bu ülkenin AB’de kalacağı konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. Merkel, İngiltere’nin AB politikasına ilişkin şüpheleriyle ilgili olarak süreci eline almak için gelecek hafta yapılacak zirvede AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un görevlendirileceğine işaret ederek, AB’nin temel ilkeleri olan ayrımcılıkla mücadelenin ve serbest dolaşımının sorgulanmayacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir