'Biden müteffikleri suçluyor ama...'

ABD'li uzmanlara göre, Başkan Yardımcısı Biden müttefikleri suçluyor ama ABD'nin rolünü görmezlikten geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON/MOSKOVA – ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in IŞİD’in yükselişi konusunda Türkiye, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini suçlaması büyük yankı buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği Biden’in sözlerini değerlendiren ABD’li uzmanlardan, “Biden, bölge ülkelerini cihatçılarla savaşa kuvvet sağlamaya zorlamaya çalıştıyor“, “Biden’in ABD’nin müttefikleri için söylediği esasen doğru ama ABD’nin IŞİD’in yükselişinde oynadığı rolünden söz etmekten kaçınıyor” değerlendirmesi geliyor.

Kalifornya merkezli liberal düşünce kuruluşu Independent Enstitüsü’ne bağlı Barış ve Özgürlük Merkezi Direktörü savunma analisti İvan Eland,  Ria Novosi’nin sitesinde yer verilen değerlendirmesinde  ABD Başkan Yardımcısı Biden’in Harvard Üniversitesi’nde yaptığı tartışmalı konuşmasıyla “bölge ülkelerini sorumlu tutmaya ve cihatçılarla savaşa kuvvet sağlamaya zorlamaya çalıştığını” düşünüyor.

ABD’nin hızlı biçimde kendi askerlerini kullanmadan IŞİD ile savaşarak dost ülkelerden kara kuvvetlerini sağlaması gerektiğini  belirten Eland, ABD’nin IŞİD’in yükselişindeki kendi rolünü görmezlikten geldiğini vurgularken  “Biden’in ABD’nin müttefikleri için söylediği esasen doğru ama ABD’nin IŞİD’in yükselişinde oynadığı rolünden söz etmekten kaçınıyor” sözlerini kullandı.

"Geç ama olumlu bir itiraf"

Executive Intelligence Review dergesi kıdemli editörü Jeff Steinberg ise,  “Suriye ihtilafıtının başlamasından bu yana ilk doğru açıklamalar” diyerek Joe Biden’e destek verirken Obama Yönetimini de eleştirdi.

Steinberg “Biden’in İslam Devleti, El Nusra ve diğer cihatçıların teşvik edilmesi konusunda Suudiler, diğer Körfez müttefikleri ile NATO üyesi Türkiye’nin kimliklerini belirlemesi geç kalmış ama olumlu bir itiraf” şeklinde konuştu.

Buna karşın, Biden’in açıklamalarının  kısa vadede Obama’nın dış politikasında olumlu değişikliklere yol açmasına ilişkin kuşkularını ifade eden Steinlerg, “Evet, ABD, Suudi Arabistan, Türkiye, BAE, Kuveyt ve Kadar’ın radikal cihatçıları teşvik etmelerine ve Esad’ı devirme gayretlerine göz yumdu” iddiasında da bulunduğu açıklamaları sırasında Başkan Obama’yı geçmişte Müslüman Kardeşlerin “ateşli bir destekçisi” olmakla da suçladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir