'Blair, 11 Eylül sonrası yapılan işkencelerden haberdardı'

Sunday Telegraph, İngiliz siyasetçilerinin 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından yapılan işkenceleri bildiklerini ancak durdurmadıklarını yazdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in, 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından CIA'in gizli sorgu ve işkence programından ülkenin dış istihbarat servisi MI6 aracılığıyla haberi olduğu kaydedildi.  

Sunday Telegraph gazetesinin bugünkü sayısında ismini vermeyen bir "güvenlik kaynağına" dayandırdığı habere göre, Blair ile dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un, basınçlı su ile işkencenin aralarında bulunduğu CIA'in uyguladığı tüm sorgu teknikleriyle ilgili bilgilendirildikleri kaydedildi. Gazete kendisine konuşan ve dönemi iyi bilen kaynağın şu sözlerine yer verdi: 


"Siyasetçiler konuyla çok ilgiliydi. Her şeyi bilmek istiyorladı. Amerikalılar uyguladıkları işkencelerin 'yasal' olduğunu İngilizlere aktarıyordu, onlar da işkenceleri ve her şeyi biliyordu. Durdurabilirlerdi ama hiçbir zaman bunu yapmadılar." 

MI6 dış istihbarat servisinin ayrıca, şüpheli teröristlerin yasa dışı transferine izin verdiği, 2004'te Trablus'a İngiltere'den gönderilen iki Libyalının işkenceye maruz kaldıkları ortaya çıkmıştı. Konuya ilişkin soruşturma devam ederken, Blair hükümetinin yasa dışı transferlerden haberi olduğunu hiçbir zaman kabul etmediği belirtildi. 

Tony Blair, 1997-2007 yıllarında İngiltere Başbakanlığı yapmış, 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan ve Irak'ın işgallerini savunmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir