'Çin, büyüme hedefine ulaşmakta zorlanacak'

Çin Devlet Meclisi Kalkınma Araştırma Merkezi, Çin'in 2016-2020 arasında yüzde 6.5'lik büyümeye hedefine ulaşmakta zorlanacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Devlet Meclisi Kalkınma Araştırma Merkezi Başkanı Li Wei, Çin'in yavaşlayan küresel talep ve ülkede artan işçi maliyetinden dolayı 2016-2020 yılları arasında yüzde 6.5'lik büyüme oranı tutturmakta büyük zorluklar yaşayacağını söyledi.

China Securities Journal isimli gazetede yorumları yer alan yetkili, "Geçtiğimiz 30 yıllık reform ve açılım sürecinde Çin yıllık yaklaşık yüzde 10'luk büyüme gerçekleştirdi. Bu göz önüne alınırsa yüzde 6.5 yüksek bir oran değil fakat bu rakamı gerçekleştirmek çok zor olacak" dedi.

En büyük engellerin küresel ekonomik yavaşlama, Çin'in rekabet avantajını eritecek olan artan işçi maliyetleri ve doğaya yönelik endişeler olduğunu belirten Li Wei, bunun da ülkenin sürülebilir araziyi eski hızında sanayileştiremeyeceği anlamına geldiğini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in 2010 sonundan başlayarak 2020 itibariyle ekonomik üretimi ve kişi başına düşen gayrı safi yurtiçi hasılayı iki katına çıkarması için önümüzdeki beş yıl boyunca ortalama yüzde 6.5'lik büyüme tutturması gerektiğini söyledi.

Çin dördüncü çeyrek ve yıl bütünü GSYH rakamlarını 19 Ocak'ta açıklayacak. Çin'in ekonomik büyümenin son 25 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7'ye gerilediğini açıklaması bekleniyor.