'Çöp kutusuna layık'

ABD'de başkan aday adaylarından Trump'ın Müslümanlara yönelik ağır sözlerini değerlendiren Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, “Bu söylemlerin tozlu hepsi de çöp kutusunda olmaya layık " dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Beyaz Saray’dan, 2016 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olarak yarışan Donald Trump’ın, Müslümanların ABD’ye sokulmaması yönündeki ifadelerine sert tepki geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Amerikalıların şimdiye kadar alışık olmadığı bir dille Trump’a yanıt verdi ve Trump’ın seçim kampanyasını çöp kutusuna layık gördüklerini dile getirdi. ABD Başkanı olacak kişinin yemin töreninde, dil, din, ırk ayırımı gözetmeyeceği ve ABD Anayasası’na bağlı kalacağı yemini etmesi gerektiğini anımsatan Earnest, “Trump’ın sözleri onu başkan olmaktan men ediyor” dedi.
Seçim kampanyalarında yaptığı konuşmalarda, ABD’de kaçak olarak yaşayan herkesi sınır dışı edeceğini, Meksika-ABD sınırına duvar öreceğini, Suriyeli Mültecileri ABD’ye kabul etmeyeceğini, ABD’deki camileri kapatacağını, son olarak da tüm Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması gerektiğini söyleyen Trump’a Beyaz Saray’dan beklenmedik tepki geldi. 

“Çöp kutusunda olmaya layık'

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, “Bu söylemler, tarihin tozlu dosyalarında kaybolacak. Hepsi de çöp kutusunda olmaya layık bir niteliğe sahip. Boş sloganlar, düpedüz yalanlar, açık yalanlar. Ucuz pazar satıcısı gibi yaptığı bağrışmaları bir süredir izliyoruz” dedi.

ABD’de, Beyaz Saray Sözcüsü’nün, muhalefet partisinden başkan aday adayı olan birisine karşı, alışılmadık derecede sert bir çıkış yapan Earnest, “Bir başkanın göreve seçildiğinde yapacağı ilk iş, ABD Anayasası’nı korumak ve savunmak üzerine yemin etmektir. Trump’ın söylediği sözler bile kendisinin başkan olarak seçilme niteliğini yok ediyor” diye konuştu.