'Düşük faizlere karşı enflasyon hedefleri yükseltilmeli'

San Francisco Fed Başkanı Williams merkez bankalarının krizlere karşı koyabilmeleri için 'Düşük faizlerle enflasyon hedeflerini yükselterek mücadele edilmeli' önerisini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankasının (Fed) San Francisco Şubesi Başkanı John Williams, merkez bankalarının krizlere karşı koyabilmeleri için enflasyon hedeflerini yükseltmelerini önerdi. 

Williams, San Francisco Fed'in sitesinde yayınlanan makalesinde, dünya genelindeki düşük faiz oranlarını değerlendirdi. ABD, Avrupa ve Japonya'daki düşük veya negatif faiz oranlarının, para politikasının olası ekonomik krizlere cevap verme kapasitesini azalttığını savunan Williams, şunları kaydetti:

"Enflasyon ve doğal faiz oranları çok düşükken, merkez bankalarının ekonomik gerilemeye faizleri daha fazla düşürerek yanıt vermesi için yeterli alan yok. Bu sorunu ele almak için iki alternatif kullanılabilir. Birinci ve en direkt alternatif, merkez bankalarının düşük faizlerle enflasyon hedeflerini yükselterek mücadele etmesidir. Bu daha yüksek ortalama faiz oranı anlamına geleceğinden para politikasına daha fazla manevra alanı tanır." 

Williams, ikinci alternatif olarak enflasyon hedefini esnek bir fiyat seviyesi ya da nominal gayri safi milli hasıla ile değiştirmesi önerisinde bulundu. 

Makalesinde iki alternatifin birlikte veya ayrı uygulanabileceğini belirten Williams, bu yöntemlerin ekonomik gerileme dönemlerinde tampon görevi görebileceğini ileri sürdü. 

Fed, 2012'den bu yana enflasyon hedefini yüzde 2 seviyesinde tutuyor. 

Enflasyonun aynı yılın mayıs ayından bu yana hedefin altında seyretmesine karşın bazı analistler çok yavaş faiz artışının enflasyonun hızla yükselmesine yol açabileceğinden endişe duyuyor.