'Elimizde yeni hazır yaptırımlar var'

Ukrayna'da ateşkes tehlikede, Batı'dan Rusya'ya yeni yaptırım uyarısı geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Batılı ülkeler Ukrayna'nın doğusundaki gerginliği yatıştırmak için daha çok çaba göstermemesi halinde Rusya'ya karşı yeni bir dizi

yaptırım için karar alabileceklerini bildirdiler. Bölgedeki Rus asıllı isyancılar ile Ukrayna hükümet güçleri arasında varılan ateşkes anlaşması ise çökmek üzere.
              
Rus parlamentosunun üst kanadı, Mart ayında aldığı ve hükümete Rus asıllıları korumak amacıyla Ukrayna'ya asker sokma yetkisi tanıyan kararını Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talebi üzerine dün iptal etti. Ancak bir hukukçu, aynı yetkinin parlamentoda kolayca yenilenebileceğini söyledi.
              
Pazartesi günü varılan ateşkes anlaşmasına rağmen  isyancıların bir Ukrayna helikopterini düşürmelerinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko da birliklerine  saldırılara karşılık vermelerini emretmiş ve gerekirse ateşkesi sona erdirebileceğini söylemişti.
              
Bir Ukrayna hükümet sözcüsü, Pazartesi gününden bu yana isyancıların ateşkesi 44 kez ihlal ettiklerini söyledi.
              
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, gerektiğinde Rusya'ya karşı uygulanacak yeni bir dizi yaptırım konusunda, bu hafta sonunda Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği zirve toplantısı öncesinde Washington ile Brüksel'in birlikte çalıştığını söyledi.
              
Her ne kadar AB ülkelerinin hepsi bu fikri desteklemese de, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Rusya'nın "sınırdan silah geçişlerine ve yasadışı olarak silahlanmış grupları desteklemeye son vermemesi halinde daha sert yaptırımlar getirme görüşünün güçleneceğini" söyledi.
              
ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü Marie Harf da, Rusya'nın sınırı denetlemesini, Ukrayna'ya silah ve savaşçı geçişini  durdurmasını ve ayrılıkçılardan silahlarını bırakıp, bir süre önce kaçırdıkları Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(OSCE) denetçilerini serbest bırakmalarını istedi.
              
"Beklediğimiz önemli adımlar bunlar. Elimizde yeni hazır yaptırımlar var."
              
Ukrayna helikopterinin düşürüldüğü Slaviansk kentinde sokaklarda çok az hareket görülüyor.
              
Donetsk Halk Cumhuriyeti adıyla yerel bağımsızlık ilan eden bir ayrılıkçı grubun lideri Aleksander Boroday, dün bu kentte gazetecilere yaptığı açıklamada Pazartesi günü kendisinin de imza attığı ateşkes anlaşmasına rağmen çarpışmaların durmadığını söyledi.
              
Boroday helikopterin vurulması konusunda görüş belirtmedi.  Aracı düşüren grubun Slaviansk kentini elinde tutan başka bir  ayrılıkçı grup olduğu sanılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir