'Fed'in kararı çok aptalcaydı'

ABD Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmesini değerlendiren Ekonomist Steven Ricchiuto, " Fed'in faiz artış kararı çok ama çok aptalcaydı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tarihi faiz artışının yankıları sürüyor. Fed'in 10 yıl sonra ilk kez faiz düğmesine basması piyasaları ikiye böldü. Kimileri karardan memnun olurken kimileri ise bu hamlenin yanlış zamanda olduğunu düşünüyor. Tarihi karara karşı bugüne kadar ki en ilginç çıkış ise Mizuho Securities USA'in Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto'dan geldi.  Ricchiuto Yellen ve kurmaylarının faiz yükselişine gidişini "çok ama çok aptalca bir karar' şeklinde yorumladı.

Reuters'ın haberine göre Ekonomist Ricchiuto, 2014 baharında ABD Merkez Bankasının yıllarca sıfıra yakın seviyede tuttuğu faizi 2016 yılı ortasında artıracağı öngörüsünde bulunmuştu. Ve bu tahmininin hep arkasında durdu. Öyle ki Wall Street'te piyasa oyuncuları ve ekonomistler  2015 yılında Fed'in faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakarken Ricchiuto bu olasılığa kuşkuyla yaklaştı. 

ricciuto.jpg

Mizuho Securities USA'in Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto

Görüşlerini ünlü ekonomistler de paylaştı

Ricchiuto'nun sıradışı faiz tahminini ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, Nobelli ekonomist ve köşeyazarı Paul Krugman, Joseph Stiglitz ve yatırımcı Jeffrey Gundlach gibi piyasaların ünlü isimleri de paylaştı. 

Tarihi faiz artışı kararından bir gün önce 15 Aralıkta bir açıklama yapan Ricchiuto, Fed'in finans piyasalarını ve ABD ekonomisini zora sokacak faiz artışına gitmeyerek yatırımcılara bir  sürpriz yapacağını duyurmuştu. 

Mizuho Securities USA'in Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto'" Ben Fed'in soğukkanlı düşünerek faiz artışına gitmeyeceğini düşünmüştüm. 16 Aralıkta'ki faiz artışı kararı çok ama çok aptalca bir karar." dedi. 

58 yaşındaki Ricchiuto Mizuho Securities'in Baş Ekonomistlik koltuğuna Lehman Brothers'ın iflas ettiği 2008'deki ikinci 'Büyük Buhran' olarak tanımlanan finansal krizde oturdu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir