'Fed'in Türk ekonomisine etkisi sınırlı olur'

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Bilen, "Fed'in faiz artırımının Türk ekonomisine etkisi sınırlı olur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doç. Dr. Mahmut Bilen, Türkiye'nin ABD Merkez Bankasının faiz artırımı kararında ekonomisi olumlu kalacak ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen yaptığı değerlendirmede, Fed'in 2008 sonrası genişlettiği para arzını tarihin bir aşamasında durduracağını bildiklerini söyledi.

Bilen, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın son gelişmelerden olumsuz etkilenecek ülkelerin başında geldiğini belirtti. 

Brezilya ve Rusya'nın enerji ihracatının, ekonomisinin önemli kısmını oluşturduğuna değinen Bilen, "Özellikle Rusya'nın enerji ihracatı, neredeyse toplam ihracatının yarısına yakın bir düzeyini oluşturuyor. Enerji fiyatlarının 35 dolar düzeyinde seyredecek hale gelmesi, enerjideki olağanüstü fiyat düşüşleri, iki ekonominin özellikle Rusya'nın büyümesinin yavaşlaması ve bu ekonomilerdeki bir kriz riskine işaret etmektedir. Bunun altını çizmek lazım" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin finans sektörü ve kamu dengesi istikrarlı"

Bu ülkeler içerisinde konumu olumlu kalacak ekonomilerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Bilen, "Türkiye, finans sektörü ve kamu dengesi istikrarlı olan, 3. çeyrekteki büyümesi beklenenden yüksek düzeyde gerçekleşen bir ülke. Dolayısıyla Fed'in faiz artırımından hareketle artacak kurdaki gelişmenin, Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı düzeyde kalacağını, büyümesini çok etkilemeyeceğini ifade etmek lazım. Genel hatlarıyla bakıldığında, hiç şüphesiz Fed'in faiz artırımı konusunda uzun zamandır raporlarda faiz artıracağı yönündeki politika söyleminin artık sonuna gelinmiş bir durum ortadadır" değerlendirmesini yaptı.

Bilen, Fed'in açık piyasa toplantısında faiz artırımına ilişkin ilk işareti büyük ihtimalle vereceğini vurgulayarak, yüksek düzeyde bir faiz artırımı beklemediğini aktardı.