'Gaia' başarıyla uzaya fırlatıldı

Son derece duyarlı teleskoplarla donatılan Gaia uydusu, Samanyolu Galaksisi'ndeki 1 milyar yıldızın haritasını çıkaracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS- Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Gaia uydusunun Fransız Guyanası'ndan başarıyla fırlatıldığını açıkladı.

Fransız Guyanası'ndaki Sinnmary Fırlatma Merkezi'nden Rus yapımı bir Soyuz füzesiyle uzaya gönderilen Gaia uydusu, beş yıl boyunca Samanyolu galaksisindeki 1 milyardan fazla yıldızın 3 boyutlu haritasının çıkarılabilmesi için görüntü alacak.

Uydunun gönderdiği veriler, Avrupa'daki 30 laboratuvarda yaklaşık 450 bilim adamı tarafından değerlendirilecek.

Yaklaşık 950 milyon avroya mal olacak veri toplama işlemi, Samanyolu galaksisindeki yıldızların tam konumu ve birbirlerine uzaklıklarını belirleyerek galaksinin ilk gerçekçi resmini ortaya çıkaracak.

Son derece duyarlı iki teleskop ve bir milyar piksellik kamerayla donatılan Gaia, aynı zamanda şimdiye kadar varlıkları bilinmeyen gezegenler, asteroidler, kuyruklu yıldızlar gibi binlerce gökcisminin de keşfine yardımcı olacak. Gaia, gökcisimlerinin konumlarının yanı sıra parlaklıkları, yüzey sıcaklıkları ve bileşenleri gibi özellikleri konusunda da bilgi sağlayacak.

Uydu, fırlatılışından yaklaşık 40 dakika sonra uzay aracının üst kısmından ayrılacak. Gaia, yaklaşık bir ay sürecek yolculuğun ardından Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki bir gözlem istasyonuna ulaşacak.

Gaia'nın geliştirilmesi ve yapımı 20 yıldan uzun sürdü. Uydu, Fransa'nın Toulouse kentindeki Astrium Uyduları şirketi öncülüğünde 16 ülkede 70'den fazla şirketin katılımıyla hazırlandı.

ESA, daha önce Hipparcos uydusu ile yaklaşık 100 bin yıldızın haritasını çıkarmıştı. Gaia'nın görüntülemesi beklenen 1 milyar yıldız, Samanyolu'ndaki gökcisimlerinin sadece yüzde 1'ini oluşturuyor.

Uydu, ismini "Global Astrometric Interferometer for Astrophysics - Astrofizik için Küresel Astrometrik İnterferometre"nin kısaltmasından alıyor.