'Gazze'de abluka hafifletilmeli'

IMF, Batı Şeria ve Gazze ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda, bölgeye yönelik uluslarası yardımların verimli kulllanılması ve yeniden yapılanma faaliyetlerinin gerçekleşmesinin ablukanın gevşetilmesine bağlı olduğu kaydedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) Batı Şeria ve Gazze’deki ekonomisinin yaşanan can ve mal kayıplarına bağlı olarak ciddi zarar gördüğünün altını çizerken, bölge ekonomisinde sürdürülebilir bir iyileşme için uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasının yanı sıra, İsrail ablukasının hafifletilmesi gerektiğini vurguladı.

IMF’nin Batı Şeria ve Gazze’ye ilişkin raporu, İsrail’in son saldırılarının ekonomiye büyük zarar verdiğini ortaya koyarken, ekonominin geleceğinin taraflar arasındaki ateşkesin kalıcılığına bağlı olduğunun altını çizdi.

Ateşkesin sürmesi halinde bölge ekonomisinde hızlı ancak mütevazı bir iyileşme olacağı öngörüsünde bulunulan raporda, evlerini ve işyerlerini kaybeden Filistin halkına yapılacak maddi yardımın 1,5 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.

Ateşkesin bozulması halinde ekonominin daha da kötüleşeceğini uyarısında bulunan IMF, bölge ekonomisinde sürdürülebilir bir iyileşmenin uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasının yanı sıra, İsrail ablukasının gevşetilmesiyle mümkün olacağını savundu. 

Raporda şu ifadelere yer verildi:

''Uluslararası yardımların verimli kullanılması ve yeniden yapılanma faaliyetleri, gerekli inşaat malzemelerinin ithalatını yasaklayan Gazze ablukasının gevşetilmesine bağlı. Sınır rejiminde değişiklik olmazsa, kalıcı bir iyileşme sağlanamaz''

Gazze ekonomisinin 2014’ün ilk üç çeyreğinde yüzde 20 küçüldüğüne dikkati çeken rapor, şehirdeki işsizlik oranının ise yüzde 45’e yükseldiğini kaydetti. Bölgenin tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerinin kayba uğradığına dikkati çeken IMF raporunda, "ateşkesin, ekonominin yılın son çeyreğinde toparlanmasına olanak sağlayacağını ancak yatırımların kayda değer zaman alacağı" ifadeleri yer aldı.

West Bank ve Gazze’nin müşterek büyüme oranının önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında düşmesinin beklendiği dile getirilen raporda, Gazze’deki mal kaybının boyutları henüz bilinmediği için, bunun büyüme tahmini hesaplamalarına dahil edilmediği notu düşüldü.