'Gölge Maliye Bakanı'ndan BoE açıklaması

İngiltere'de Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge Maliye Bakanı McDonnell, "İngiltere Merkez Bankası'nın yetkisini gözden geçireceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi tarafından oluşturulan "gölge kabine"de Gölge Maliye Bakanı olarak görev verilen John McDonnell, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) görev alanının gözden geçirilmesi gerektiğini savunarak, "Şu anda enflasyon hedeflerini tutturamıyorlar" dedi. 

İngiliz yayın kurumu BBC'ye değerlendirmede bulunan McDonnell, "İngiltere Merkez Bankası'nın yetkisini gözden geçireceğiz. Şu anda enflasyon hedeflerini tutturamıyorlar" ifadesini kullandı. 

McDonnell, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz politikasını belirlenmesinde bankanın bağımsızlığının devam edeceğini belirterek, "Gordon Brown ve George Osborne yönetiminde olduğu gibi aynı şekilde bağımsızlığını sürdürecek" diye konuştu. 

İngiltere Merkez Bankası'nın ekonomide refahı ve uzun vadeli altyapı yatırımlarını destekleyecek şekilde yapılandırılmasının planladığını dile getiren McDonnell, İngiltere dışına yapılacak sermaye transferleri için ek vergi uygulaması getirilmesinin de parti içerisinde görüşüleceğini söyledi.  

McDonnell, İşçi Partisi'nin ileride iktidara gelmesi halinde işletmelerden ve zenginlerden daha fazla vergi alarak mevcut zenginliğin toplumun farklı kesimlerine yeniden paylaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti. 

İngiltere Merkez Bankası ve Gelir ve Vergi İdaresi'nin gözden geçirilmesini öneren McDonnell, bu kurumların İngiltere'nin vergi açığından kısmen de olsa sorumlu olduğunu savundu.  

İşçi Partisi Genel Başkanlığına, bu ay yapılan seçimin ilk turunda rakiplerini dikkate değer farkla geride bırakarak seçilen Jeremy Corbyn, partisinin alternatif kabinesini oluşturmuş, radikal ekonomi politikaları ile tanınan John McDonnell gölge kabinede Maliye Bakanlığına getirilmişti.