'İmralı' Avrupa standardında

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, tecrit iddialarının geçerli olmadığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, terör örgütü başı Abdullah Öcalan'ın mahkumiyet koşullarının uluslararası standartlara uygun olduğunu ve tecrit iddialarının geçerli olmadığını açıkladı.

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren komite, terör örgütü başının mahkumiyet koşullarının uluslararası standartlara uygun olduğunu ve tecrit iddialarının geçerli olmadığını açıkladı.

Komite, 26-27 Ocak 2010 tarihlerinde İmralı'yı ziyaret ederek, terör örgütü başının mahkumiyet koşullarını incelemişti. Bu inceleme sonucunda hazırlanan rapor, Türkiye'nin onay vermesiyle bugün yayınlandı.

Türkiye'nin, komitenin saptama ve değerlendirmelerine ilişkin yanıtlarını da içeren raporda, terör örgütü başının, İmralı F-Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tecride maruz kalmadığı belirtildi.

Terör örgütünün başı, tecrit iddialarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de (AİHM) götürmüştü. AİHM ise 12 Mayıs 2005'te yayımladığı nihai kararında, tecrit iddialarını inceleyerek bu konuda Türkiye'ye hak vermişti.

Bağımsız uzmanlardan oluşan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, gerektiğinde haber vermeden üye ülke cezaevi ve karakolları teftiş etme hakkını sahip.

Komite, yayımladığı raporları daha sonra Avrupa Konseyi karar organı Bakanlar Komitesine sunuyor.

Dışişleri Bakanlığı: 'Tecrit' iddialarına kesin bir yanıt oluştu

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da komiteden bir heyetin gerek fiziki şartlar, gerek infaz rejimi bakımından İmralı'da yeni inşa edilen Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun uluslararası standartlara uygunluğunu yerinde görüp değerlendirmek amacıyla, Bakanlıkça yapılan davet üzerine 26-27 Ocak 2010 tarihlerinde anılan cezaevini ziyaret ettiği, mahkumların ve cezaevi görevlilerinin yanı sıra Bursa'da ilgili adli merciler ve sağlık birimleriyle görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, ziyaretin ardından komitenin hazırladığı rapor ve buna Türk hükümetinin verdiği yanıtların, anılan belgelerin gizliliğinin kaldırılmasına yönelik iznin Türk hükümetince verilmesinin ardından bugün yayımlandığı belirtilerek, "Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi raporu, uzun süre kamuoyunu meşgul eden 'tecrit' iddialarına kesin bir yanıt oluşturmakta, bu iddiaların asılsız olduklarını açıkça ortaya koymaktadır" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir