'İntikam için Türkiye'yi hedef alıyor'

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısı başta BM Genel Sekreteri Ban olmak üzere uluslararası toplum tarafından sert bir şekilde kınanırken kanlı saldırının dış basındaki yankıları sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz The Times gazetesi, "Cihatçılar, Suriye'deki yenilgilerinin intikamı için Türkiye'yi hedef alıyor" yorumunu yaptı. 

New York Times:

Suruç kasabasındaki saldırı Türkiye’de iki yıldan fazla bir süredir meydana gelen en şiddetli saldırı. Eğer saldırının arkasında IŞİD'in olduğu doğrulanırsa; bu, örgütün Türkiye’de sivilleri topluca katlettiği ilk eylem ve Suriye’deki iç savaşın yol açtığı ölümcül şiddetin en vahim yayılması olacak.

The Times: İntikam için Türkiye'yi hedef alıyor

 

Suruç'taki saldırıyı analiz eden İngiliz Times gazetesinin Ortadoğu muhabiri Tom Coghlan, "Cihatçılar, Suriye'deki yenilgilerinin intikamı için Türkiye'yi hedef alıyor" yorumunu yaptı.

"IŞİD geçtiğimiz iki yıl boyunca Türk hükümetine meydan okumaktan kaçındı. Türkiye'nin sınır bölgesini de silah kaçakçılığı yapmak ve Suriye'nin kuzeyinde asker toplamak için kullandı. On binlerce kişi tek taraflı 'halifelik' ilan edilen bölgeye geçti. Bu kişiler arasında 700 Britanyalı da vardı... Ankara cihatçıları ayrılıkçı Kürtlere kıyasla daha küçük bir tehdit olarak gördü" diyen Coghlan, daha sonra şu tespiti yaptı:

"Eğer IŞİD'in işi olduğu kanıtlanırsa, dünkü saldırı örgütün hesabının değiştiğini gösteriyor."

Wall Street Journal: Türk sınır kasabası ölümcül patlamayla sarsıldı

'Türk sınır kasabası ölümcül patlamayla sarsıldı" başlığını atan Amerikan gazetesi Wall Street Journal, Suruç saldırısını manşetine taşıdı. Emre Peker imzalı haberde Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarına yer verilerek saldırının arkasında IŞİD terör örgütünün olduğuna dikkat çekiliyor. 

İndependent: Çok ileri düzeyde bir saldırı

Gazeteye görüş bildiren Atlantik Konseyi düşünce kuruluşunun Türkiye ve Suriye uzmanı Aaron Stein, Suruç'daki saldırı ile ilgili şu yorumu yaptı:

"Diğer saldırılar rastgele düzenlenmişti. Bu saldırı ile ilgili olarak bizi en çok kaygılandıran patlamanın boyutu. Bu bize ortada çok ileri düzeyde bir saldırı olduğunu gösteriyor."

Financial Times:

Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye uzmanı Nigar Göksel, gazeteye yaptığı açıklamada, "Ankara, IŞİD'e karşı tedbiri elden bırakamaz. Aksi takdirde bu bir Türk sorununa dönüşebilir" dedi.

Göksel, "Türkiye'de hükümet Kürtlerle barış sürecini yeniden rayına oturtmak zorunda. Aksi takdirde Suriye'deki krizin yayılması karşısında bir şey yapamayacak" ifadesini kullandı.