'İran'a yaptırımlar yakında kalkar'

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini, 'İran'a ekonomik yaptırımların yakında kaldırılmasını bekliyorum' açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a yönelik ekonomik yaptırımların yakında kaldırılmasını beklediğini söyledi. 

Çek Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Mogherini, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran ile 5+1 ülkeleri arasında temmuz ayında varılan anlaşmanın uygulanma sürecinin iyi gittiğini" belirterek bu ülkeye yönelik yaptırımların yakında kaldırılacağı beklentisini ifade etti.

Yaptırımların kaldırılması konusunda henüz tarih belirlenmediğini söyleyen Mogherini, son dönemde İran ve ABD dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeler neticesinde "işlerin iyi gittiği ve yaptırımların pek yakında kaldırılabileceği" intibasını edindiğini kaydetti. Federica Mogherini ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) çalışmaları dahil olmak üzere kararlaştırılan tüm adımların "uygun biçimde" atılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında Viyana'da geçen yıl 14 Temmuz'da varılan anlaşmaya göre, İran 15 yıl boyunca toplam zenginleştirilmiş uranyum stokunu 300 kilograma kadar indirecek ve yaklaşık 9 tona yakın düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stokunu ülke dışına çıkaracak. Anlaşmaya göre İran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasaya satabilir veya karşılığında doğal uranyum alabilir. ABD de İran'a karşı yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırmaya başlayacak.