'IŞİD doğrudan bir tehdit değil'

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, IŞİD'in şu ana kadar ABD topraklarına karşı aktif bir saldırı planıyla meşgul olduğuna" dair herhangi bir işaret bulunmadığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WAHİNGTON - ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), ülkesine yönelik doğrudan bir tehdit haline gelmesi durumunda örgütün Suriye'deki uzantısına karşı harekete geçeceklerini açıkladı. 

Afganistan'ı ziyaret edecek Dempsey, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Irak'taki IŞİD militanlarının, ABD topraklarına doğrudan tehdit haline geldiğine karar verirsem, ABD ordusunun Suriye'de örgüte karşı doğrudan harekete geçmesini tavsiye ederim" dedi. 

Dempsey, öte yandan IŞİD'in hala bölgesel bir tehdit oluşturduğuna, ABD'de veya Avrupa'da saldırılar düzenleme ya da planlama kabiliyetine sahip olmadığına inandığını ifade etti. 

Martin Dempsey, IŞİD'in bozguna uğratılmasında, Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere bölgede kilit öneme sahip müttefiklerin ABD'ye destek vereceklerine yönelik inancını da dile getirdi. 

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, "IŞİD'in çok acımasız olduğu ve kendisini, sözünü ettiğim herkesi açıkça tehdit eden, radikal dinci bir meşruiyete sarmaladığı kanısındayım" diyerek, bölgedeki müttefiklerinin bu mücadeleye gönüllü olarak ortaklık edeceklerini düşündüğünü söyledi. 

"ABD topraklarına bir saldırı planları yok"

IŞİD ile, ABD'de ve Avrupa'da saldırılar planlayan ve saldırılara teşebbüs eden, merkezi Yemen'de bulunan El Kaide örgütü arasında karşılaştırma yapan Dempsey, şu ana kadar IŞİD'in, "ABD topraklarına karşı aktif bir saldırı planıyla meşgul olduğuna" dair herhangi bir işaret bulunmadığını, bunun Yemen'de gördüklerinden farklı bir durum olduğunu ifade etti. 

Martin Dempsey, "Suriye içinden bir tehditin olması halinde, bununla ilgilenmeleri yönünde güçlü tavsiyede bulunacağını açıklıkla ve net bir şekilde söyleyebileceğini, ABD Başkanı Barack Obama'nın da bu sorunu halledeceğine güvenin tam olduğunu" söyledi. 

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Irak'ta düzenledikleri hava saldırılarının, direnişçilerin hızının kesilmesine yardım ettiğini, "IŞİD'in çok güçlü veya zapt edilemez olduğu" yönündeki inanışı yıktığını bildirdi.