'Kobani'ye güç gönderemeyiz'

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, "Kobani, Kürdistan Bölgesi'nden yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta. Bu yüzden coğrafi olarak biz oraya herhangi bir güç göndermeyiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SÜLEYMANİYE - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Kobani'deki durum ve Türkiye ile ilişkiler konusunda açıklamalarda bulundu. Barzani, Kobani'ye silah ve mühimmat yardımında bulunduklarını söyledi.    

Barzani, "Kobani, Kürdistan Bölgesi'nden yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta. Bu yüzden coğrafi olarak biz oraya herhangi bir güç göndermeyiz. Kobani için ilk yaptığımız, koalisyon güçleri ile ortak hareket ederek, etrafına hava saldırısının yapılmasını sağlamaktı. İkinci olarak insani yardım ve üçüncü ise patlayıcı ve mühimmat yardımı yapıldı" dedi.  

Beraberindeki bir heyet ile IKBY'nin Süleymaniye kentini ziyaret eden Başbakan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyeleri ile bir araya geldi. 

KDP ve KYB arasında 2006 yılında imzalanan "Stratejik Anlaşmayı" tekrar gözden geçirmek, ikili ilişkileri masaya yatırmak ve Irak'ın son durumunu ele almak için iki parti arasında basına kapalı bir toplantı gerçekleştirildi.  

İki parti yetkilileri arasında yapılan görüşmenin ardından, Başbakan Barzani ve KYB'nin Politbüro üyesi Mela Bahtiyar, ortak bir basın açıklaması düzenledi. Barzani ve Bahtiyar, KDP ve KYB arasında yapılan görüşme hakkında bilgi verdi.  

Basın toplantısında konuşan Bahtiyar, iki parti arasında olan "Stratejik Anlaşmanın" devam edeceğini belirterek yapılan görüşmeye ilişkin şunları aktardı:  

"Görüşmemiz çok olumlu bir şekilde gerçekleşti. İki parti arasında olan ilişkiyi daha iyi bir seviyeye çıkarmak için, Sayın Barzani başkanlığında her iki partiden birer komisyon oluşturmak kararı verdik. KDP ile olan stratejik anlaşmamız devam ediyor ve edecek. Her iki tarafta şuana kadar bu antlaşmaya bağlı kalmıştır ve kalıyorlar. Ortak olan çıkarlarımızı korumak için, Irak'ın ve Kürtlerin yeni şartlarını göz önüne alarak yeniden antlaşmanın gözden geçirilmesi kararı aldık."  

IKBY Barzani ise, KDP ile KYB arasındaki ilişkilerin bölge için çok önemli olduğunu belirterek konuya ilişkin şunları aktardı: 

"İlişkilerimiz gerçekten halkımız için çok önemlidir. Daha önce geçmişte olan anlaşmadan dolayı gerek her iki parti ve gerek Kürdistan halkı için büyük kazanımlar getirdi. Halkımızın haklarını ve davamızı savunmak için KYB ve diğer Kürt siyasi partiler ile ilişkilerimizin çok iyi olması gerekiyor. Bu yüzden gerekli olan tüm konuları masaya yatırıp masa üzerinde görüşmemiz lazım. İki parti arasındaki ilişki çok önemlidir."  

Kısa açıklamaların ardından gazeteciler, hem Barzani'ye hem de Bahtiyar'a soru yöneltti. IŞİD kuşatması altındaki Kobani'ye ne gibi yardımlar yapıldığına ilişkin bir soruya Barzani şu cevabı verdi: 

"Kobani meselesi, Kürdistan bölgesindeki siyasi partiler, hükümet ve başkanlığı ilgilendiren bir sorundur. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki gücümüzün yettiği her türlü yardımı yapmaktan geri durmadık. Hem Kürdistan hükümeti hem de başkanlığı olarak üzerimize düşeni yaptık. İmkanlarımız ölçüsünde hareket ettik. Bir hususa dikkat çekmek istiyorum: Kobani meselesine gerçekçi yaklaşmalıyız. Kobani, coğrafi olarak Kürdistan bölgesine yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta. Şunu açık bir şekilde söylememiz lazım. O nedenle Kobani'ye askeri güç gönderme şansımız yok. Yapabileceğimiz şeyler şunlardı: Öncelikle ilgili taraflarla iletişime geçmek ve onlarla uyum içinde çalışmak. Bunların başında Amerika geliyor. Kürdistan bölgesi olarak ABD ve diğer koalisyon güçleriyle iletişime geçerek Kobani'ye yardım etmelerini sağladık." 

"Silah ve mühimmat desteği sunduk"

"Gücümüz dahilinde bir şeyler yaptık" diyen Barzani, "Amerika'nın Kobani ve çevresinde IŞİD'i vurması Kürdistan bölgesinin uyumlu diplomasisi neticesinde olmuştur. İkinci husus da insani yardım gönderme durumumuz vardı, onu da yaptık. Üçüncü husus ise silah ve mühimmat desteğiydi. Kürdistan bölgesi olarak Kobani'ye silah ve mühimmat desteği gönderdik. Kobani'de direnen savaşçılara Kürdistan bölgesi olarak yaptığımız yardımlar bunlardır. Bu mesele bizim için son derece önemlidir. O nedenle gücümüz dahilinde olan her türlü yardımı ve desteği sunmaktan geri durmayacağız. Ancak dediğim gibi gerçekçi olmalıyız ve hakikatleri göz önünde bulundurmalıyız. Suriye'den Türkiye'ye sığınan kardeşlerimiz için de sınır kapılarımızı açtık" şeklinde konuştu.  

Ancak Barzani, gönderildiğini belirttiği silah ve mühimmatın hangi yollarla Kobani'ye ulaştırıldığı konusunda bir açıklama yapmadı.  

"Türk hükumetinin memuru değilim"

Barzani'ye Türkiye ile iyi ilişkileri hakkında sorulan soru bir soru hakkında ise şunları belirtti:  

"Türkiye ile hiçbir şahsi ilişkim yok ve hükümetinin memuru da değilim. Türkiye ve diğer ülkelerle Kürdistan hükümeti olarak konuşuyoruz, parti ve şahıs olarak değil. Bütün yıl boyunca Türkiye ve İran ile ilişkilerimizi iyi tutmaya çaba gösterdik.  Biz bir bölge ve hükümet olarak nasıl İran ile iyi ilişkiler içerisindeysek, aynı şekilde Türkiye'de komşu bir ülke olarak iyi ilişkiler kurduk. Kürdistan bölgesi olarak bölgede istikrar unsuru olduğumuzu ispatladık. Anarşi ve karışıklık tarafı değiliz. Bu siyasetimizi devam ettireceğiz."  

IKBY'nin ihraç ettiği petrol ve var olan ekonomik kriz de değinen Barzani, "Petrolden gelen gelirle giderler arasında büyük bir rakam farkı var. Bu yüzden ekonomik olarak hep açığımız var. İnşallah ileriki aylarda petrol ihracatı artırılırsa bu rakam farkı azalır. Zaten toplam olarak piyasaya 20 petrol gemisi yakıtı satıldı. Çok şeffaf bir şekilde bu para Türkiye'deki bankaya ondan sonra Kürdistan'a getirildi" dedi.