'Mali uçurum' görüşmelerinde gerilim arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de mali uçurumun aşılması için siyasetçiler arasında yapılan görüşmelerde taraflar dün gerilimi artıran adımlar atarken, bugün Temsilciler Meclisi'nin kendi hazırladığı vergi tasarısını görüşecek olmasıyla gerilimin daha da artırması bekleniyor.

Siyasetçilerin anlaşamaması halinde 2013 başında kendiliğinden devreye girecek harcama kesintileri ve vergi artışları ABD ekonomisi için resesyon riski oluşturduğu gibi, yatırımcılar için de endişe yaratıyor.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi liderleri, mali uçurum adı verilen bu durumun önlenmesi için Demokrat Parti ile uzlaşacakları bir anlaşma olmaması halinde, sadece Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilecek bir tasarıyı genel kurula sunacak ve oylayacaklar. Tasarı "B Planı" olarak adlandırılıyor.

Vergilerin artırılmaması, ancak kamu harcamalarının kısılması için ABD Başkanı Barack Obama ile pazarlık yapan Cumhuriyetçileri birleştirmesi gereken B planı, tersine Cumhuriyetçi Parti içindeki görüş ayrılıklarını gözler önüne sermeye başladı.

Tasarıda yılda 1 milyon dolardan fazla kazanan üst gelir grubundan alınan vergilerin artırılmasını öngören madde, vergi artışı karşıtı Cumhuriyetçilerin tepkisini çekti.

Cumhuriyetçilerin tek taraflı olarak hareket etmeleri, Cumhuriyetçilerin kendisiyle kişisel olarak inatlaştıklarını söyleyen Başkan Barack Obama'yı öfkelendirdi.

Yeni yılda başlayacak vergi artışları ve harcama kesintilerini önleyecek bütçe tasarısı üzerinde görüşen Obama ile Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi sözcüsü John Boehner arasında sıkı bir pazarlık yürütülüyordu.

Obama, Boehner ile görüşmeleri neyin tıkadığını anlayamadığını ve Boehner'in temsil ettiği Cumhuriyetçileri "sadece yapmış olmak için" kendisinden taviz almaya çalıştıklarını söyledi.

Siyasetçiler arasında artan gerilim mali uçurumun aşılması için geçen bir haftada alınan mesafeyi de tehlikeye sokuyor.

Boehner ve Obama'nın birbirlerine verdikleri tavizler nihai bir anlaşmaya varılabileceği izlenimi yaratmıştı. Obama bazı sosyal güvenlik programlarında harcama kesintilerinin, Boehner de üst gelir grubundan alınan vergilerin kısmen artırılmasını kabul etmişti.

Oluşan bu iyi niyet ortamı Cumhuriyetçilerin iki gün önce, alternatif planlarını Temsilciler Meclisi'nde oylama kararının ardından dağıldı. Cumhuriyetçilerin görüşmeye başlayacağı tasarı Obama ile Boehner'in görüşmelerde aldıkları mesafeyi göz ardı ediyor.

Obama, eğer Kongre'den geçerse, B Planını veto etme tehdidinde bulundu.

Boehner'in makamından dün yapılan açıklamada Cumhuriyetçilerin planına karşı çıkan Obama eleştirilirken, Cumhuriyetçilerin tasarısının bugün Temsilciler Meclisi'nde onaylanacağına inanıldığı ifade edildi. Cumhuriyetçilerin tasarısının nihai içeriğine dair çok az bilgi var.

Mali uçurumu aşmak için varılacak bir uzlaşıya hem Obama hem de Boehner'in partisindeki siyasetçilerin güçlü destek vermesi gerekiyor. Cumhuriyetçilerin kendi tasarılarına vereceği destek, Boehner'in Obama ile ileride varması olası bir anlaşmayı partisine kabul ettirip ettiremeyeceğinin de bir göstergesi olacak.