'Mülteciler, yeni yıl için bir şans'

Merkel, yeni yıl için yayınladığı mesajda mültecilerin Almanya için bir şans olduğunu dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilerin Almanya için bir şans olduğunu söyledi. Yeni yıl mesajında halka hitap eden Merkel, çok sayıda insanın Almanya’ya gelmesinin belirli bir karşılığı olduğunu ancak, mültecilerin Almanya için bir şans oluşturduğunu kaydetti.

Merkel ülkedeki mülteciler için, “Şuna inanıyorum: Eğer hakkıyla anlaşılırsa, bugünün en zorlu vazifesi, çok sayıdaki bu insanların ülkeye entegrasyonunu sağlamak ve onları hoş karşılamak, yarın için bir şanstır” dedi.

“Bunun bize zaman, güç ve parasal maliyeti olacak” diyen Merkel, özellikle Almanya’da sürekli kalacak olan mültecilerin uyumuna dikkat çekti.

'Çaba isteyen bir süreç'

Merkel, ”Ancak, başarılı olmuş bir entegrasyondan ülkeler ekonomik ve toplumsal olarak kazançlı çıkar” diye konuştu.

Almanya’nın işçi göçünde yaşanan hatalardan tecrübe edindiğini vurgulayan Merkel, “Bizim değerlerimiz, geleneklerimiz, hukukumuz, dilimiz, yasalarımız, karşılıklı saygıya dayalı toplumsal yaşamımız için önkoşul oluşturmaktadır. Bu burada yaşamak isteyen herkes için geçerlidir” dedi. Mülteci sorununu Almanya, Avrupa ve uluslararası düzeyde çözmek için uğraştıklarını kaydeden Merkel, göç nedenlerini ortadan kaldırmak, Avrupa sınırlarını daha iyi kontrol etmek ve ülkeye gelen mültecilerin sayısını azaltmak için çaba harcadıklarına vurgu yaptı. Almanya’nın hem ekonomik hem de sosyal durumunu öven Merkel, yabancı düşmanlığı yapanlara fırsat verilmemesini de istedi. Almanya’nın mültecilerle ilgili yaşadığı süreci “çaba isteyen bir süreç” olarak nitelendiren Merkel, ”Başaracağız, çükü Almanya güçlü bir ülke” sözleriyle Alman halkına umut verdi.