'Putin'in Bankerin'den 10 milyar dolarlık dava

Üç yıl önce uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin 50 milyar dolar para cezasına çarptırdığı Rusya'ya bir darbe de Putin'in Bankeri olarak bilinen Pugacev'den geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

'Putin'in Bankeri' olarak bilinen işadamı Pugacev, Rusya hükümeti aleyhine 10 milyar dolarlık tazminat davası açtı. 

Bir dönem Kremlin'deki nüfuzu nedeniyle 'Putin'in Bankeri" olarak bilinen Rus işadamı Sergei Pugacev, Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi'ne başvurarak Rusya aleyhine 10 milyar dolarlık tazminat davası açtı. 

Reuters'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde Pugacev'in avukatlarının davanın ayrıntıları hakkında bugün Paris'te bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. 

Kremlin'den henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

"İkinci darbeyi vurmak için sabırla bekledi"

Pugacev'e yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen kaynak, "Sayın Pugacev Yukos'un ardından Rus hükümetine ikinci darbeyi vurmak için bu anı sabırla bekledi. " dedi. Moskova yönetimi halihazırda Lahey Tahkim Mahkemesi tarafından 2014 yılında verilen ceza hüküm ile savaşıyor. 

50 milyar dolar ödemeye mahkum edilmişti

Mahkeme Kremlin'i bir zamanlar Rusya'nın en büyük petrol üreticisi olan ve Mikhail Khodorkovsky'nin sahibi olduğu enerji devi Yukos'un varlıklarına el koyduğu için 50 bin dolar ödemeye mahkum etmişti. 

Oligarklar kervanına katıldı

'Putin'in Bankeri' lakaplı Sergei Pugacev Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takip eden yıl 1992'de Mezhprombank ya da International Industrial Bank'ı kurdu. Şu an 52 yaşında olan Pugacev, Putin'in gözünden düşence 2011 yılında Rusya'yı terk etmek zorunda kalan 'oligarklar kervanına' katıldı.  

rusya-004.jpg

Putin ve 'Kremlin'in Bankeri' Pugacev, 28 Temmuz 2000 tarihinde kameralara böyle yakalanmıştı

Bu konularda ilginizi çekebilir