'Rusya için kesinlikle zor olacak'

Rusya'nın önde gelen medya kuruluşlarında, Türkiye'ye yönelik yaptırımları eleştiren yazılar kaleme alınıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ekonomik tedbirler, ülke medyası tarafından da eleştiriliyor. 

Rusya'nın en saygın ekonomi gazetelerinden RBC'te yer alan ve Alfa Bank yetkililerine dayandırılan haberde, Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımların Rusya'da enflasyon sorununu derinleştireceği ifade edildi. 

'Enflasyon 2 puan daha artabilir'

Habere göre, yaptırımlar nedeniyle Rusya'daki meyve-sebze ve seyahat hizmetlerinin pahalılaşacağına işaret eden Alfa Bank ekonomistleri, yüzde 15 civarında seyreden mevcut enflasyon oranlarının da 2 puan daha artabileceği uyarısında bulundu. 

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Vedomosti'nin haberinde ise Türkiye ile gerilim Rusya otomobil sanayisine ağır darbe vurabileceği kaydedildi. Renault ve Nissan firmalarına yakın kaynaklara dayandırılan haberde, otomobil parçalarına herhangi bir yaptırım uygulanmamasına rağmen, Türkiye'den ithal edilen otomobil parçalarının gümrüklerde bekletildiği belirtildi. Rus Federal Gümrük Servisi ve Sanayi Bakanlığına birçok başvuru yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren yetkililer, söz konusu tedbirlerin Rusya'daki oto sanayii üretimini yavaşlattığının altını çizdi. 

Öte yandan, "gazeta.ru" internet sitesinde kaleme alınan makalede, kıyafet ve gıda gibi ürünlerin ithalatının yasaklanmasının, bir ülkenin ekonomik zayıflığına işaret ettiği aktarıldı. Türkiye'ye yönelik yaptırımlardan öncelikle Rus ekonomisinin etkileneceğine dikkati çeken makalede, "Türkiye ile ilişkilerin kötüleşmesi, Rusya için kesinlikle zor olacak. Türkiye, Rusya'nın ticari ortakları arasında altıncı sırada ve Rusya'nın ihracatının yüzde 5'i bu ülkeye yapılıyor" ifadelerine yer verildi. 

Türkiye'nin, sınırını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürdüğü 24 Kasım'dan bu yana Rus borsasındaki kayıplar dün itibarıyla yüzde 9'u aştı. Rus rublesi de dolar karşısında yaklaşık olarak 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.