'Rusya'nın kara parası Londra'ya akıyor'

Deutsche Bank Stratejisti Harvey, Londra'ya kayıt dışı akan sermayenin yarısının Rusya kaynaklı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya kaynaklı milyarlarca sterlin değerindeki "şüpheli" sermaye akışının özellikle Londra'daki lüks konut sektörü üzerinden aklandığı, İngiltere'ye giren kayıt dışı sermayenin yaklaşık yarısının sadece Rusya'dan geldiği belirtiliyor. 

İngiliz hükümetinin Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu (NCA) "Ulusal Risk Değerlendirmesi" raporundaki bilgilere göre, İngiltere'de her yıl milyarlarca sterlin aklanıyor. Küresel ekonominin en önemli finans merkezlerinin başında yer alan Londra'ya giren kara paranın izi sürüldüğünde ise Rus sermayesi öne çıkıyor. 

'Yaklaşık yüzde 50 seviyesinde'

Deutsche Bank'ın Londra merkezinden Stratejist Oliver Harvey, "Rusya'dan gizlice çıkan sermaye ile Londra'ya giren kayıt dışı sermaye arasında kuvvetli bir ilişki var.  İngiltere'ye giren kaynağı belirsiz sermayenin büyük bir kısmının Rusya'dan geldiğini söyleyebilirim. Bu yaklaşık yüzde 50 seviyesinde" dedi. 

Harvey, Rusya'dan İngiltere'ye gelen kara paranın tam miktarını tespit etmenin ise mümkün olmadığı belirterek, "Hisse senedi ve tahvil işlemlerinde kişilerin milliyetleri belli oluyor. Fakat İngiltere'deki konut sektöründe bu tür kimlik bilgileri talep edilmiyor. Bu sermaye akışının neredeyse tamamı İngiltere'deki konut sektörüne gidiyor" diye konuştu. 

Deutsche Bank'ın "Karanlık Mesele; Gizli sermaye akışları G10 kurlarını artırıyor" başlıklı raporunda da İngiltere'ye giren kayıt dışı sermayenin büyük kısmının Rusya kaynaklı olduğunun altı çiziliyor. 

'Güçlü deliller var'

Raporda, "İlk kez bilanço tabloları yoluyla son yıllarda Rus sermayesinin İngiltere'ye yoğun bir şekilde aktığını doğrulayabiliyoruz. Üstelik 1970'lerin ortalarından bu zamana kadar İngiltere'ye giren 133 milyar sterlin seviyesindeki gizli sermayenin büyük kısmının Rusya'dan geldiğine dair güçlü deliller var" ifadelerine yer veriliyor. 

İngiltere'de denetim zafiyetlerinden faydalanan kara para tüccarları, sistemin boşluklarını kolayca kullanabiliyor. İngiltere merkezli yolsuzlukla mücadele odaklı sivil toplum kuruluşlarının ortak tahminine göre, her yıl 23 - 57 milyar sterlin seviyesinde kara para İngiltere üzerinden aklanıyor. 

31 milyar sterlinlik 'şüpheli' sermaye

Resmi verilere göre, İngiltere'ye giren kayıt dışı sermaye 2006'dan bu yana toplam 93 milyar sterline ulaştı. Uzmanlar, bu "gizli" ve "şüpheli" sermaye hareketlerinin özellikle Rusya kaynaklı olduğuna dikkati çekiyor. 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) Londra Araştırma Birimi Direktörü Nick Maxwell, Rus Merkez Bankası verilerine göre yıllık 31 milyar sterlin seviyesinde "şüpheli" sermayenin Rusya'dan çıktığını söyledi.  

Maxwell, şu bilgileri paylaştı: 

"İngiltere'deki konut sektörü, kara para aklama ve yolsuzluk açısından temel risk alanlarından biri. Özellikle Londra'daki lüks konut sektörü... Ruslar ve Doğu Avrupalılar, İngiltere'de en pahalı konutların başta gelen yatırımcıları arasında. Sahipliği gizli şirket kurarak bunların üzerinden konut satın alınması oldukça kolay. Hakkında cezai işlem olanlar yaptırımlardan bu yolla korunabiliyor.  

Londra'da yaklaşık 36 bin konut yurt dışındaki gizli şirketler tarafından satın alınmış durumda. Bu, kara para aklama faaliyetleri açısından son derece büyük bir sorun. İngiltere'ye Rusya'dan gelen kara paranın tam olarak boyutunu bilemiyoruz. Londra bu açıdan son derece cazip. Fakat konut sektörüne giren sermayenin büyük kısmı Rusya'dan geliyor." 

Financial Times gazetesinin Tapu Kayıt Merkezi verilerinden derlediği bilgiye göre de ülkede yurt dışı bağlantılı şirket yapıları üzerinden şüpheli sayılabilecek konut satın alımlarının toplam hacmi yaklaşık 122 milyar sterlini buluyor.