'Rusya'ya bağımlılığımızı azaltıyoruz'

Ukraynalı Naftogaz Yönetim Kurulu Başkanı Kobolev: "Rusya'ya bağımlılığımızı azaltıyoruz." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naftogaz Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Kobolev, "Rusya'ya olan bağımlılığımızı azaltıyoruz. Avrupa Birliği 3. Enerji Paketi ve Enerji Birliği'ne uyumlu şekilde düzenlenen Ukrayna gaz piyasası kanunu, bizi Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayan temel taşlardan biri olarak güçlendirecek" dedi.  

Kobolev yaptığı açıklamada, geçen hafta Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile görüştüklerini ifade ederek, Ukrayna'nın 2015'in ilk çeyreğinde Rus gazına bağımlılığını azaltarak ihtiyacının yüzde 61'ini Avrupa'dan sağladığını söyledi. 

Ukrayna'nın 2015 yılı itibarıyla doğalgaz ithalatının 20 milyar metreküp seviyesinde olduğunu ve bu rakamın 2020 yılında 3 milyar metreküp azaltılacağını belirten Kobolev, enerji verimliliğini de arttıracaklarını kaydetti. 

Naftogaz olarak şeffaflık içeren bir ticaret anlayışlarının bulunduğunu anlatan Kobolev, şöyle konuştu: 

"Rusya'nın bizim enerji kaynaklarımızdan birisi olarak kalması için rekabetçi ve karlı fiyatlar teklif etmesi gerekiyor fakat biz bu yılın ilk çeyreğinde ihtiyacımızın yüzde 61'ini Avrupa'dan karşıladık. Rusya'ya olan bağımlılığımızı azaltıyoruz. Avrupa Birliği 3. Enerji Paketi ve Enerji Birliği'ne uyumlu şekilde düzenlenen Ukrayna gaz piyasası kanunu, bizi Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayan temel taşlardan biri olarak güçlendirecek." 

Amaçlarının Ukraynalı tüketicilere doğalgazı en düşük fiyattan satmak olduğunu vurgulayan Kobolev, "Bunu sağlamak için iç pazarı, yerli üretimi daha çok destekleyip enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkaracağız. Bununla birlikte Ukrayna'nın gelişmiş gaz iletim altyapısının teknik ve idari açıdan tamamen güvenilir olduğunu göstermeye devam edeceğiz. Zaten Ukrayna, kriz dönemlerinde dahi Rus gazını Avrupa'ya kusursuz bir şekilde taşıdı" diye konuştu.  

Bu arada, Avrupa, doğalgaz ihtiyacının yüzde 23'ünü Rusya'dan karşılıyor. Rusya'nın AB ülkelerine sattığı doğalgazın yüzde 70'e varan bir kısmı Ukrayna üzerinden geçen boru hatlarında taşınıyor. Ukrayna'nın ulusal doğalgaz iletim şirketi Naftogaz ise Rusya'dan ihraç edilen doğalgazın ana taşıyıcısı pozisyonunda bulunuyor. 

Ukrayna ve Rusya, Kırım krizi sebebiyle doğalgaz tedariği ve fiyatı konusunda anlaşmazlık yaşıyordu. Rusya, Ukrayna'ya sağladığı doğalgazı 2006 ve 2009 yıllarında kesmişti. İki ülke, Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda sürdürdükleri doğalgaz müzakerelerinin ardından, 31 Ekim 2014'te Ukrayna'nın ön ödeme yapma koşulu ile uzlaşmıştı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir