'Sadece duvarı yıkmadık...'

Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Garbaçov Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25.yıldönümünde yaptığı konuşmada, ''Biz, koşullar yerine geldiğinde sadece Berlin Duvarı'nı yıkmadık, birçok şeyi de harekete geçirdik’' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Garbaçov, ''Biz, koşullar yerine geldiğinde sadece Berlin Duvarı'nı yıkmadık, birçok şeyi de harekete geçirdik’' dedi.

Gorbaçov, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle geldiği Almanya'nın başkenti Berlin'de, kentin bölünmüş olduğu dönemde  Doğu ile Batı Berlin arasında eski kontrol noktası Checkpoint Charlie'nin yanında açılan ''Soğuk Savaş'ın kara kutusu'' adlı serginin açılışına katıldı.

Duvarın yıkılışının 25. yıl dönümü vesilesiyle tüm Berlinlileri kutladığını ifade eden Garbaçov, "Berlin’e sıkça gelen insanlar, bu kentin ve ülkenin ne kadar değiştiğini göreceklerinden eminim. Ben, 1966 yılında Almanya’ya, Berlin’e ilk gelişimi hatırlıyorum. Karanlık ve yıkılmış bir kenti anımsıyorum. Bunlar bir dramın, büyük bir kanlı savaşın izleriydi. Şimdi bu kentin ve ülkenin güzelleştiğini görüyorum" şeklinde konuştu.

Doğru anlarda fırsatın kaçırılmamasına dikkat etmek gerektiğine belirten Garbaçov, son dönemdeki gerginliklerin kontrol altına alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Eski ABD Başkanı Roland Reagen'in 1987 yılında Berlin ziyareti kapsamında yaptığı konuşmada kendisinden Berlin Duvarı'nı yıkması yönünde çağrı yaptığını hatırlatan Garbaçov, ABD'ye yaptığı ziyaretlerde kendisinden buna nasıl reaksiyon gösterdiğinin sorulduğunu anlattı.

Garbaçov, Reagen'in bir aktör olduğu için bu sözleri çok fazla ciddiye almadıklarını söylediğini belirtti.

Bunun yerine o dönem bu konunun ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğini düşündüğünü belirten Garbaçov, ‘’Biz, koşullar yerine geldiğinde sadece Berlin Duvarı'nı yıkmadık, birçok şeyleri de harekete geçirdik. Almanya’nın ve Alman toplumunun buna hazır olduğunu gördük. Bizim yaklaşımımız buydu ve başardık. Almanlar ile Ruslar birbirini anladığı ve ilişkileri de iyi olduğu sürece sadece iki ülke halkı için değil, herkes için iyi olur’’ şeklinde konuştu.

Eski Sovyetler Birliğin'de açıklık (Glasnost) ve yeniden yapılanma (Perestroika) politikasıyla 1980'lı yıllarda değişimi başlatan eski Devlet Başkanı Garbaçov, ''Ben, bugün yaşadığımız şekilde yaşamaya biraz katkıda bulunduğumdan dolayı da gurur duyuyorum'' ifadesini kullandı.

Garbaçov, serginin açılışında Berlin Duvarı'nın kalıntısının bir parçası üzerine el izini bıraktı. Eski lider, Berlin ziyareti kapsamında Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümüne katılacak ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüşecek.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eski Doğu Almanya rejimi 13 Ağustos 1963'te Berlin'i ve Almanya'yı ayıran duvarı inşa etmişti. Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılmış, 3 Ekim 1990'da da iki Almanya'nın birleşmesi gerçekleşmişti.