'Schengen dağılabilir'

BM Genel Sekreterliği Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Sutherland: Sığınmacılar konusunda ortak bir Avrupa politikası bulunmazsa Schengen dağılabilir, büyük ihtimalle dağılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreterliği Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Peter Sutherland, Avrupa'daki göçmen ve sığınmacılara insan gibi davranılması gerektiği çağrısında bulundu.  

Uluslararası topluma Avrupa'daki sığınmacı krizine daha etkili bir yöntem bulması çağrısında bulunan Sutherland, "Birkaç Arap ülkesi de dahil bazı ülkeler hiç sığınmacı kabul etmiyor. Bazıları ise bu dehşet verici duruma maddi yardım yaparak katkıda bulunacağını söylüyor ancak bu yeterli değil" dedi. 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin bütçesinin artık yeterli olmadığını ve örgüte daha fazla yardım yapılması gerektiğini söyleyen Sutherland, şöyle devam etti:  

Bütçe yeterli değil

"4 milyon Suriyeli sığınmacıya yardım etmek için gerekli olan 4,1 milyar doların sadece yüzde 41'i toplanabildi. BM Dünya Gıda Programı bütçe eksikliği nedeniyle 1,6 milyon sığınmacıya gıda yardımını kesmek zorunda kaldı. Lübnan, Türkiye ve Ürdün'deki okullar artık daha fazla Suriyeli öğrenci kabul edemiyor. Dünya Sağlık Örgütünün bütçesi yeterli değil, tıbbi tesisler bütçe yetersizliği nedeniyle çalışamıyor." 

'Dehşet verici, trajik bir olayın tüyler ürperten fotoğrafı kamu politikasını değiştirdi. Aylarca, yıllarca Akdeniz'de ölen insanları konuştuk. Politikada değişiklik yapmak için yeteri kadar fotoğraf mı yoktu?' diyen Sutherland, Avrupa'nın karar almakta geciktiğini dile getirdi. 

Sutherland, "Umudumu kaybetmiş durumdayım ama Avrupa Komisyonunun liderliğinden değil. Manşetlerde 'Brüksel, ne yapıyor, Avrupa Birliği ne yapıyor' sorularını görüyoruz. Brüksel teklifleri yapıyor ama sorun üye ülkelerde, onlar engelliyor" diye konuştu. 

Merkel'in yolundan gidilmeli

Tutarlı bir AB politikasının ancak herkesin bu politikanın bir parçası olduğu takdirde oluşturulabileceğine dikkati çeken Sutherland, Macaristan'ın Avrupa'daki sığınmacılara yönelik tutumunu da eleştirdi.  

"Tarih, bunun hesabını soracak. Bu durum, değerler üzerine kurulduğunu söyleyen Avrupa için bir dönüm noktası" diyen Sutherland, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in söyledikleri ve yaptıkları konusunda saygıyı hak ettiğini, diğer liderlerin de Merkel'in yolundan gitmesi gerektiğini vurguladı. 

Sutherland, "Sığınmacılar konusunda ortak bir Avrupa politikası bulunmazsa Schengen dağılabilir, büyük ihtimalle de dağılacak. Schengen tehlike altında" ifadelerini kullandı.