'Sırdaş polis projesi' Rus medyasında
Rusya'nın Sesi, uygulamaya ilişkin "muhbirlik özendirilecek" eleştirilerinde bulundu.
MOSKOVA – Türkiye'de suçla mücadelede, işlenen suçların zamanında öğrenilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi"'nin başlatılacak olması Rusya'da da dikkat çekti.
Rusya'nın Sesi, "Emniyet, suçla mücadeleyi daha etkin kılmak amacıyla ‘Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi' başlatıyor. Mahallelere konulacak ihbar kutuları sayesinde vatandaş 'kimliği belli olmadan' ihbarda bulunabilecek" dediği haberde 2013-2014 sezonuyla birlikte başlayacak olan ‘elektronik-bilet' uygulamasına vurgu yaptı ve uygulama ile "devlet, milyonlarca taraftarı yakın ‘takibe' alacak" iddiasında bulundu.
"Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi" ile vatandaşın polise olan güveninin artırılması ve ihbar sistemine işlerlik kazandırılması amaçlandığı belirtilen haberde bu kapsamda, uygun görülen sokak, mahallelere "yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutularının" yerleştirilmesinin düşünüldüğü kaydedildi.
Mahallelere ihbar kutusu
Haberde mahalle aralarına yerleştirilecek sistem sayesinde, bir suç işlendiğinde, insanların 'kimliğim tespit edilir mi?' endişesi yaşamayacakları belirtilirken "Bu sistem ile ister yazılı olarak, isterse de sesli olarak bu kutulara ihbarda bulunabilecek. Bu kutulara yapılan ihbarlar ise kesinlikle gizli kalacak. Projenin kısa bir zaman diliminde başlatılması hedefleniyor" denildi.
Uygulama muhbirliği özendirecek
Buna karşın haberde projeye yönelik tepkilerin de olduğu belirtilirken Prof. Dr. Mithat Sancar'ın görüşlerine de yer verdi. Sancar, "Vatandaşları muhbirleştirmek toplumda güvensizliklere neden olur. Mahallelerde insanlar arasındaki ilişkilerde sıkıntılar yaşanır. Bunun sonuçları kötü olur. 12 Eylül'de bu sistem uygulandı sonuçları hafızalarda duruyor" şeklinde konuştu.
Son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle toplumun birbirinden uzaklaştığına dikkat çeken Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya da, söz konusu sistem için "faydadan çok zarar getirir" görüşünü dile getirdi. Avukat Şadi Çarsancaklı da "Sistem hayata geçerse komşu komşuyu ihbar edecektir" dedi. Çarsancaklı, projenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.
Milyonlarca taraftar takibe alınacak
Bu arada, Rusya'nın Sesi, haberinde 2013-2014 sezonuyla birlikte uygulanmaya başlanacak olan "elektronik-bilet" sistemi ile milyonlarca futbolseverin "fişleneceği"ni de öne sürdü. 2011 yılının Nisan ayında yürürlüğe giren Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un en önemli maddelerinden biri olarak gösterilen "elektronik bilet" uygulaması ile devletin tribünleri "yakın takibe" alacağını savunan Rusya'nın Sesi, şu yorumu da yaptı:
"Futbol Federasyonu aracılığı ile ilk etapta yaklaşık 5 milyon futbolsever e-bilet gerekçesiyle ‘kayıt altına' girecek. Yurttaşlık numarası, fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerini ‘beyan' etmeyen sporseverler, 2014 yılının Nisan ayından sonra maç izleyemeyecek."
Hukukçular, elektronik bilet gerekçesiyle ülke çapında başlatılacak ‘fişleme'nin insan haklarına aykırı olduğu görüşünde birleştiğini kaydeden Rusya'nın Sesi, "Elektronik bilet uygulaması her ne kadar, endüstriyel futbolun gereği olarak gösterilse ve modernleşme adına atılan adım olarak duyrulsa da, toplumun özellikle ‘tepki gösteren - hak arayan - isyan eden' kesimi bu yolla gözlem altına alınacak. Tribündeki en ufak tepki bu yöntemle ‘tespit edilip', her gergin maç sonrası ‘toplu' gözaltılara gidilebilecek" iddiasında bulundu.