'Siyasi çözümün uzağındayız'

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Çok dikkatli hareket etmezsek ve sürecin devamıyla ilgili kaygılarımız olmazsa Ukrayna ve Rus güçlerinin karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir. Bunu her koşulda önlememiz lazım” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’daki krize siyasi çözüm bulunması çabalarının devam etmesi gerektiğini belirterek, “Çok dikkatli hareket etmezsek ve sürecin devamıyla ilgili kaygılarımız olmazsa Ukrayna ve Rus güçlerinin karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir. Bunu her koşulda önlememiz lazım” dedi.

Steinmeier, Ukrayna krizine siyasi çözüm çabaları için Berlin’e davet ettiği Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile dörtlü görüşmede bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı Konukevi Villa Borsig’de konuk bakanları ayrı ayrı kapıda karşılayan Steinmeier, ardından mevkidaşlarıyla tarihi binanın bahçesinde bir süre yürüyerek sohbet etti. Birlikte hatıra fotoğrafı çektiren bakanlar, ardından görüşmelere geçti.

Steinmeier, dörtlü görüşme öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ukrayna’da ateşkesin sağlanmasının hala zor olduğunu ancak aynı masa etrafında oturmanın çabaların başarısı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalardan duyduğu kaygıyı dile getiren Steinmeier, “Ukrayna konusunda daha önce olduğu gibi zorluklarla karşı karşıyayız. Gelen son haberler gösteriyor ki hala gerilimin dindirilmesinin çok uzağındayız. İnsanlar ölmeye devam ediyor, hala ateşkese ulaşılamadı. Siyasi çözümün uzağındayız” ifadesini kullandı.

"Ukrayna ve Rusya karşı karşıya gelebilir"

Ukrayna’da gerilimin tırmanmasının önlenmesi açısından dışişleri bakanları arasındaki dörtlü görüşmenin büyük önem taşıdığına işaret eden Steinmeier,  “Çok dikkatli hareket etmezsek ve sürecin devamıyla ilgili kaygılarımız olmazsa Ukrayna ve Rus güçlerinin karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir. Bunu her koşulda önlememiz lazım. O yüzden bugün Rusya, Ukrayna ve Fransa dışişleri bakanlarını bir kez daha Berlin’e davet ettik” diye konuştu.

Rusya’dan Ukrayna’nın doğusuna insani yardım taşıyan konvoyun geçişiyle ilgili çok yoğun müzakereler yürütüldüğünü, sorunların aşılıp zordaki sivillere yardımların ulaştırılmasını ümit ettiğini aktaran Steinmeier, gerilimin düşürülmesi ve siyasi çözüm için taraflardan geçmişte varılan uzlaşmalar temelinde adım atmaları beklentisini dile getirdi. 

Steinmeier, “Üzücü olan, haftalar önce Cenevre’de vardığımız anlaşmanın ve altı hafta önce Berlin’deki buluşmamızdaki anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemiş olması. Bugünkü haberler, durumun daha da kötüleşebileceğini gösteriyor” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’da gerilimin düşürülmesi için ateşkese dönük bir yol haritasının yaşama geçirilmesinin yanı sıra Rusya’dan Ukrayna’ya silah kaçakçılığının önlenmesi ve bu amaçla daha sıkı sınır kontrollerinin yapılmasının önem taşıdığını vurguladı. Steinmeier, bugünkü görüşmelerde başarıya ulaşılacağının bir garantisinin bulunmadığını ancak tarafların görüşmelere hazır, bu imkanı değerlendirmenin ise sorumluluk gereği olduğunu sözlerine ekledi. 

Dışişleri Bakanı Steinmeier, 2 Temmuz’da da Fransa, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını Berlin’e davet etmiş, görüşmenin ardından Ukrayna’da ateşkesin sağlanmasına dönük ortak bir bildiri yayımlanmıştı. Bildiride, ateşkes hedefiyle görüşmelerin başlaması, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Ukrayna-Rusya sınırında kaçak geçişlerin engellenmesi için kontrollerin artırılması ve gazetecilerin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunulmuş ancak birçok madde uygulanamamıştı.