'Suriye ve Türkiye sınırı kapatılmalı'

IŞİD’in mali kaynaklarının ortadan kaldırılması ve petrol ticaretinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Büyüyen bir ihtiyaç olarak Suriye ve Türkiye sınırı bir an önce kapatılmalı" görüşünü savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, IŞİD’in mali kaynaklarının ortadan kaldırılması ve petrol ticaretinin önlenmesi gerektiğini belirterek 'Suriye ve Türkiye sınırı bir an önce kapatılmalı' dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Roma’da bir araya geldi. İki bakan, İtalya Dışişleri Bakanlığı konukevi Villa Madama’daki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Gentiloni, Suriye krizine yönelik Viyana görüşmelerinde ele alınan ateşkes ve geçiş dönemi sürecine dikkati çekerek "İtalya’nın umudu, bu hususta bir an önce yeni adımların atılmasıdır" dedi.

Terör örgütü IŞİD ile mücadelenin küresel bazda gerçekleşmesinin önemini vurgulayan Gentiloni, “IŞİD her ne kadar Suriye ve Irak’ta yer alsa da Afganistan, Afrika ve Libya’da farklı isimlerle gelişmesi riskini göz ardı etmemeliyiz” diye konuştu.

Ülkesinin, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona destek verdiğini anımsatan İtalyan Bakan, “Bununla birlikte, İtalya IŞİD’e karşı savaşta Rusya ile maksimum işbirliği yöntemlerini keşfetmeyi  araştırıyor” dedi.

Gentiloni, IŞİD ile mücadelede koordinasyon sağlanmasının gerekliliğini de dile getirdi.

AB ve Rusya’nın, terörizme karşı birlikte mücadele ve işbirliği umudunu ifade eden Gentiloni, “AB ile Rusya arasındaki ilişkilerin Ukrayna krizi ile bir travma yaşadığının hepimiz farkındayız. İtalya tarafından diyalog hiç kesilmedi ve bugün terör karşısındaki ortak çıkarlar için işbirliğini yeniden başlatma zamanı" değerlendirmesinde bulundu. 

'Operasyonların etkinliğinin artırılması önemli'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da ülkesi ile İtalya arasındaki işbirliği imkanlarının geliştirilmesine verdikleri önemi dile getirdi.

İtalyan mevkidaşı ile bölgesel sorunlar ve terörle mücadele konusunda fikir birliğinde olduklarını anlatan Lavrov, Gentiloni ile Suriye'de Nusra cephesi ve IŞİD'in de aralarında bulunduğu terör örgütlerine karşı ortak mücadele üzerinde durduklarını söyledi.

Suriye krizinde çözüm için daha ileri adımlara ihtiyaç olduğunu belirten Lavrov, “İleri gitmeye ve terör örgütlerini belirleyen bir liste yapmaya ihtiyaç var. Şam hükümeti ile muhalefet arasında görüşmelerin devam etmesi de esas önemli olan şey” diye konuştu.

Terör örgütü IŞİD’ten gelen tehditler ile ilgili soruyu da cevaplayan Lavrov, bu terör örgütünün, Portekiz’den Pakistan’a kadar bölgede etkinliğini sağlayacağı bir hilafet kurma hedefi olduğunu ifade etti.

Söz konusu terör örgütünün bu nedenle Irak ve Suriye’yi aşarak Libya, Afganistan, Yemen ve Paris’e kadar etkinlik gösterdiğini anımsatan Lavrov, bu durumun Rusya ve diğer komşu ülkelerin vatandaşlarında endişe yarattığını aktardı.

"ABD öncülüğündeki koalisyonun genişletilmesinden ziyade operasyonların etkinliğinin, kalitesinin artırılması önemli" diyen Lavrov, IŞİD karşıtı koalisyon oluşturulması öncesi ABD'nin Irak'tan olur almasına karşın Suriye'ye neden müracaat etmediğini anlamadıklarını belirtti. 

Rus Dışişleri Bakanı, Suriye’den de böyle bir olur alınması ve BM Güvenlik Konseyine getirilmesi durumunda, siyasi bir engel ortaya çıkmadan bunun herkes tarafından kabul edilebileceğini ileri sürdü.

Rusya'nın operasyonlarının başlamasının ardından yaşanan süreçte, ABD öncülüğündeki koalisyonun etkinliğini artırmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Lavrov, "Koalisyon uçaklarının bu dönemde kaçak petrol taşımacılığını vurduğunu" söyledi.

"Terörle mücadele konusunda koalisyon ile yakın işbirliğine ilişkin teklifimizi ABD'li kaynaklara iletmiştik ancak ABD tarafından sadece bölgede hava araçları arasındaki kazaları önlemeye yönelik bir anlaşma yapıldı" ifadesini kullanan Lavrov, terör örgütü IŞİD'e karşı etkin mücadele için kara güçlerine havadan destek sağlanması gerektiğini savundu. 

'Suriye ve Türkiye sınırı bir an önce kapatılmalı'

"Rusya'nın ABD'nin düzenlediği IŞİD karşıtı konferansa katılması mümkün mü?" sorusu üzerine de Lavrov, IŞİD ile mücadelede ortak işbirliğinden yana olduklarını ancak bunun tek elden yürümesine karşı çıktıklarını belirterek, "Bize göre IŞİD ile mücadele, herhangi bir başkentte alınan kararlara herkesin uyması şeklinde olmamalıdır" diye konuştu. 

Lavrov, ülkesinin bu konudaki teklifine "Bize sizin fikirleriniz lazım değil. Biz artık karar verdik. Ya bizim karar verdiğimiz mücadele şekline katılırsınız ya da siz olmadan da çalışacağız" yanıtı geldiğini ileri sürdü.

ABD ile oluşturulan koalisyona ülkesinin katılımından ziyade koordinasyon konusunda görüştüklerini anlatan Lavrov, "Koalisyonun çalışmasına yeterli düzeyde katkı sağladığımıza inanıyorum" dedi.

Rus operasyonlarının başlamasının ardından koalisyon güçlerinin daha etkili operasyonlar düzenlediğini ve petrol alt yapısına yöneldiğini öne süren Lavrov, bu aşamada hedeflerin belirlenerek istihbarat bilgilerinin paylaşmasını sağlayacak gerçek işbirliği koşullarının oluştuğunu dile getirdi. Lavrov, bu konuda tekliflerinin masada olduğunu, ABD'nin uygun görmesi halinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

IŞİD’in mali kaynaklarının ortadan kaldırılması ve petrol ticaretinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Büyüyen bir ihtiyaç olarak Suriye ve Türkiye sınırı bir an önce kapatılmalı" görüşünü savundu. 

Rus bakan, Ukrayna krizinin çözümünün ise sadece Minsk Anlaşması hükümlerinin uygulanmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.