'Türkiye, mülteci akışını durdurmalı'
AB, Türkiye'den Yunanistan'a giren mülteci sayısının önümüzdeki haftalarda önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğini, aksi takdirde sınır kapatma ve benzeri önlemler konusunda baskının artacağını belirtti.
Avrupa Birliği (AB), Türkiye tarafından Yunanistan'a giren mülteci sayısının önümüzdeki haftalarda önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğini, aksi takdirde sınır kapatma ve benzeri önlemler konusunda baskının artacağını belirtti.
AB'nin Ankara ile ilişkilerindeki en üst düzeyli yetkili olan Johannes Hahn, Ankara ile 29 Kasım'da yapılan bir anlaşmaya rağmen Yunanistan'a mülteci akışının devam ettiğini ve Türkiye'nin 18-19 Şubat'ta gerçekleşecek AB liderleri zirvesi öncesi bu konu hakkında bir şeyler yapması gerektiğini söyledi.
AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Hahn, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşen AB dışişleri bakanları zirvesinin ardından Reuters'e verdiği röportajda, "Bu hareket planı üzerinde iki aydan uzun bir süre önce anlaşılmıştı ve hâlâ mülteci sayısında önemli bir düşüş görmüyoruz" dedi.
"Türkiye daha fazlasını yapabilir, bundan şüphem yok" diyen Hahn, Ankara'nın güçlerini ülkenin güneydoğusundaki şiddeti durdurmaya yönlendirmesinin batıdaki sahillerini denetleyememesi veya Yunanistan'la işbirliği yapmaması için bir mazeret olmadığını söyledi.
AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu bu Çarşamba günü Türkiye'nin anlaşmayı uygulamada ne kadar mesafe kat ettiğine dair bir rapor yayınlayacak. İnsan kaçakçılarını hedef alan Türk polisinin yaptığı tutuklamalar ve Türkiye'nin Suriyeliler için açıkladığı sınırlı çalışma iznine rağmen komisyon raporunun eleştirel bir tutumu olması bekleniyor.
Hahn, "Liderlere bu planın işlediğini gösterebilmemiz için AB zirvesi öncesi sonuç görmeye ihtiyacımız var" diyerek, bunun için yeterince vakit olmamasından endişelendiğini söyledi. Avrupa'ya geçtiğimiz yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan kaçan bir milyonun üzerinde mülteci geldi. Rakamlar kış şartlarına rağmen sayının düşeceğine dair sinyal vermiyor.
Türkiye ile yapılan anlaşmanın başarısız olmasının maliyetinin ne olacağı sorulan Hahn, AB vatandaşlarının birlik içerisinde serbest hareketi ve çalışma haklarının aleyhinde olan sınır güvenliklerine işaret ederek, "Diğer çözümler bulunması için baskıyı artırır" dedi.
Hahn'ın harekete geçilmemesinin yaratacağı sonuçlar hakkındaki uyarılarının altı, Macaristan ve Avusturya'nın Amsterdam'da gerçekleşen toplantıda Makedonya ve Bulgaristan'ın Yunanistan sınırına ve Avusturya ile Slovenya arasındaki sınıra çit çekilmesi önerisiyle çizildi.
Hahn bu tür çitlerin yapılması durumunda bir "domino etkisinin" oluşacağını ve birçok AB ülkesinin sınırlarını kapatarak pasaportsuz seyahati mümkün kılan Schengen bölgesini tehlikeye atacağını söyledi.
Almanya ve diğer dört AB üyesinin de aralarında bulunduğu altı Schengen üyesi ülke, geçici olarak sınır kontrollerine başladı. Bu uygulama Mayıs ayına kadar devam edebilir.
AB, Suriyeli mültecileri kendi ülkesinde tutması karşılığında üyelik görüşmelerinin hızlanması, Avrupa'ya seyahat eden Türklere vize serbestisi konusunda daha çabuk olunması ve 3 milyar euro karşılığında anlaşmaya vardı.