'Türkiye'nin daha gideceği çok yolu var'
Merkel, haftalık video mesajında Türkiye’nin AB üyeliğinde uzun bir yolu olduğunu söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Sığınmacılara yönelik Türkiye ile AB arasında yürütülen görüşmelerde vize kolaylığı, mali yardım ve üyelik sürecinde yeni fasılların açılması sözü verildi. Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde AB’ye üye olmayı bekleyebilir mi” sorusuna, şu andaki durum itibariyle bir süre belirtmenin gerçekçi olmayacağı yanıtını verdi.
Merkel, “Görüşmelerin iki taraf açısından da ucu açık olduğunu söyledik. Bu süreçte yeni bir fasıl açtık. Yeni fasılların da açılması mümkün. Ancak burada gidilmesi gereken çok uzun bir yol bulunuyor. Görüşmelerin yeniden sıklaşmasını olumlu buluyorum. Umarım önümüzdeki aylarda bizi kaygılandıran bir konu olan Kıbrıs konusunda ilerleme kaydedebiliriz. Bu konuda görüşülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Gelecek hafta Berlin’de başlayacak olan Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'yla İstanbul'daki terör saldırıları arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığını kaydeden Merkel, görüşmelerin çok önceden planlandığına işaret ederek, “Teröristlerin ajandamızı değiştirmesine izin vermemeliyiz” dedi.
SIĞINMACILAR SÜREKLİ TÜRKİYE’DE YAŞAMAYACAKLAR
Sığınmacılar için 3 milyar euro mali yardımın dışında para yardımı olup olmayacağına ilişkin soruya ise Merkel şu yanıtı verdi: ”Sanıyorum şu aşamada önemli bir başlangıç bu. Sığınmacıların durumunu düzeltmek istiyoruz. Türkiye 2,5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı, en az 900 bini çocuk. Bunların okula gitmesi ve eğitim alması gerekiyor. Türkiye bu konuda çok az uluslararası yardım gördü. Oradaki sığınmacıların durumunun iyi olması oradan kaçmalarına gerek kalmaması Avrupa’nın da çıkarına. Bunun için bu yapılan önemli bir başlangıç. Nasıl devam edeceğini göreceğiz. Suriye’de silahların susması için de çalışıyoruz ki insanlar ülkelerine geri dönebilsin. Sığınmacılar sürekli Türkiye’de yaşamayacaklar, belki bu kişilere vatanlarını yeniden verebiliriz. Sanırım sığınmacılar açısından da en iyi sonuç bu olacaktır.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KÜRT SORUNU DA GÖRÜŞÜLECEK
Merkel, “Türk hükümeti basına yönelik kısıtlamalar ve Kürt sorunu nedeniyle eleştiriliyor. Hükümetler Arası İstişare Toplantısı’nda bu konular da ele alınacak mı” sorusuna ise,” Görüştüğümüzde tabii ki bütün konuları ele alıyoruz. Sizin değindiğiniz basın özgürlüğü ve Kürtlerin durumu da ele alınacak. Bizler geçtiğimiz yıllarda Kürtlerle yürütülen barış görüşmelerinden memnuniyet duymuştuk. Hep söylüyoruz, yürütülen mücadele orantılı olmalı. Gelecek hafta yapılacak istişare toplantısında sorunun tekrar politik çözümü konusunda neler yapılabileceğini değerlendirmek istiyoruz. Tabii ki PKK’nın terör eylemlerine karşı önlem almak Türkiye’nin hakkı. Ancak Kürtlerin de (özellikle gençlerin) makul bir şans elde etmelerine dikkat edilmeli” diye yanıt verdi.