'Türkiye'ye kapıları kapatmak ağır hata'

AB Komisyon Başkanı Juncker, AB'nin Türkiye'ye kapıları kapatmasının ağır bir hata olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Alman Birinci Kanalı ARD'ye yaptığı değerlendirmede, halihazırdaki duruma göre Türkiye'nin AB'ye üye olmayacağını iddia etti. Juncker, ayrıca idam cezasının gelmesi durumunda bunu müzakerelerin sonlandırılması anlamına geleceği uyarısında bulundu.

Komisyon Başkanı, şu anki durumda ne olursa olsun AB'nin, Türkiye'yi üyeliğe almayacağı mesajı vermesinin ağır bir dış politika hatası olacağını vurguladı.

"Avusturya'nın Türkiye ile müzakereler durdurulsun" çağrısından farklı düşündüğünü belirten Juncker, ''Türkiye ile müzakerelerin tek taraflı olarak sona erdirilmesinin yararlı olacağını düşünmüyorum. Bu böyle olmaz. Müzakerelerin durdurulması için tüm üye ülkelerin oybirliğiyle karar almalı. Ben şu anda üye ülkelerde böyle bir birliktelik görmüyorum.'' dedi.

Juncker müzakerelerin seyri konusunda her şeyin olabileceğini belki de Türkiye'nin, müzakereler sonucuna göre AB üyesi olup olmamayı yeniden değerlendirebileceğine işaret etti.

AB Komisyon Başkanı Juncker, AB üyeliği için koşulların belli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''İnsan hakları veya Terörle Mücadele Yasası konusundaki duruşumuzdan uzaklaşamayız. Terörle Mücadele Yasası gazetecilerin, akademisyenlerin ve diğerlerinin hapse atılması konusunda istismar edilemez. Bu bizimle böyle olmaz.''