19 AB ülkesine 'sığınmacı' incelemesi

Avrupa Komisyonu, sığınmacılara uygulanan muameleler nedeniyle Almanya ve Fransa'nın da içinde bulunduğu 19 AB ülkesi için 40 ihlal incelemesi başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, komisyon üyeleri ile toplantısı sonrasında, şu anda devam etmekte olan 35 ihlal incelemesi üzerine aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu 19 üye ülkeye, 40 yeni anlaşma ihlali incelemesi başlatıldığını söyledi.

Bütün AB üyesi ülkelerin Dublin Anlaşması'na uymak zorunda olduğunu belirten Timmermans, "AB ortak sığınmacı sistemi, herkes kurallara uyarsa uygulanabilir. Dublin sistemi çalışmıyor çünkü ülkeler uygulamıyor. Bu kurallara uyulmalı. Komisyon kuralları uygulayacak ve üye ülkelerin uyguladığından emin olacak" dedi.

Timmermans, Konsey'de dün 120 bin sığınmacının yerleştirilmesiyle ilgili alınan kararın önemli bir basamak olduğuna dikkati çekerek, sığınmacıların kayıt altına alınacakları merkezlerin hemen çalışmaya başlaması gerektiğini ifade etti.

'Herkes sorumlu davranmalı'

Avrupa'nın sığınmacılarla ilgili yürüttüğü süreçte Türkiye ile iyi ilişkilerin esas olduğunu vurgulayan Timmermans, bugün gerçekleştirilecek AB liderler zirvesinde, herkesin sorumlu davranması gerektiğini dile getirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Suriyeliler için bölgede faaliyet gösteren kurumların finansal olarak desteklenmesinin hemen olumlu sonuç vereceğini vurguladı.

Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de bulunan Suriyeli sığınmacılara mali destek sağlanmasının önemine değinen Mogherini, "Çok somut projelerimiz var. Kaynak sağlanırsa sığınmacıların hayatları bulundukları bölgelerde rahatlar" dedi.

Mogherini, AB'nin bütün siyasi ağırlığını Suriye'de çözüm için ortaya koyduğuna dikkati çekerek, "Kriz sadece Avrupa'nın değil, Küresel bir kriz. Avrupa üzerine düşeni yapmaya hazır" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva ise sığınmacılar için 1,7 milyar euroluk ilave destek teklifinde bulunduklarını söyledi.

AB bütçesinden sağlanacak bu ilave kaynakla sığınmacı krizine yönelik toplam finansmanın 2 kat arttığını ifade eden Georgieva, "Kaynak AB ülkelerinin sığınmacı karşılama kapasitelerini arttırmakta ve AB dışındaki sığınmacıların desteklenmesinde kullanılacak" dedi.

'Schengen problem değil'

Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos da Konsey'de sığınmacıların yerleştirilmesine yönelik alınan kararın önemine değinerek, "Şu anda Avrupa'da toplam 160 bin sığınmacıyı yeniden yerleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Sığınmacılara yönelik destekleme takımlarının birkaç güne kadar göreve başlayacağını belirten Avramopulos, "Sığınmacıların itibarlarına ve haklarına saygı çok önemli" diye konuştu.

Avramopulos, AB'de sınır kontrollerine yönelik yeni bir komisyon teklifi üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Komisyon, tam operasyonel sınır ve sahil güvenlik sistemi teklifini bu yıl sonuna kadar sunacak" dedi.

AB ülkeleri arasında serbest dolaşımı sağlayan Schengen'le ilgili de Avramopulos, "Biz, Schengen'i savunuyoruz. Schengen problem değil, çözüm" değerlendirmesinde bulundu.