2'nci peşmerge grubu Kobani'ye gidecek mi?

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver, Kobani'ye ikinci bir Peşmerge grubunun gönderilmesi konusunu henüz değerlendirmediklerini, bunun kararını verecek olanın IKBY Parlamentosu olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Kobani'ye (Ayn el Arap) giden Peşmergelerin bir kısmının firar ettiği iddialarını yalanlayarak, "Medya ve basında çıkan iddialara ve söylentilere kulak asmıyoruz. Bunlar yalan haberlerdir" dedi. 

Irak Savunma Bakanı Halit Ubeydi'yle görüşmesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Yaver, gazetecilerin, "Kobani'ye giden bazı Peşmergeler firar mı etti?" sorusuna "Peşmergeler, Kobani'deki savaşçılara destek amacıyla gitti. Sürekli irtibat halindeyiz. Savaşçılara destek çalışmaları çok olumlu gidiyor. Medyada çıkan iddialara ve söylentilere kulak asmıyoruz. Bunlar yalan haberlerdir. Önemli olan Kobani'ye askeri güç göndermemizdir. Onlar da çatışmalara katılıyor" cevabını verdi. 

Yaver, Kobani'ye ikinci bir Peşmerge grubunun gönderilmesi konusunu henüz değerlendirmediklerini, bunun kararını verecek olanın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu olduğunu kaydetti. 

'Ortak operasyon birimi' kurulmasını ele aldık

Irak Savunma Bakanı Ubeydi'den, Peşmerge gücünün donatılması ve ihtiyaç duyulan silahların temin edilmesini talep ettiklerini aktaran Yaver, şunları söyledi:

"Sayın Ubeydi'ye ağır ve hafif silahlar ile patlayıcı ve askeri teçhizatın tarafımıza verilmesi gerektiğini ilettik. Irak bütçesinden savunma sistemine ayrılan paydan, Peşmerge maaşlarının verilmesini istedik. Ayrıca Irak Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında ortak operasyon birimi kurulmasını ele aldık."

Yaver, Sincar Dağı'ndaki Yezidilere yardım ulaştıran helikopter sayısının artırılması ve dost ülkelerin gönderdiği silah yardımlarının kontrol için Bağdat'a indirilmeden direkt Erbil'e gelmesi yönünde talepte bulunduklarını ifade etti.  

Musul'u özgürleştirme planı

Irak Savunma Bakanı Ubeydi'nin de kendilerinden bir takım taleplerde bulunduğu bilgisini paylaşan Yaver, "Bunların başında Musul'un kontrol edilmesi için hazırlanan plan geliyor. Savunma Bakanlığı, daha önce Musul, Tikrit ve Kerkük'ten kaçarak, Kürdistan bölgesine sığınan bin 500 Irak askerinin eğitilmesini istedi. Ayrıca 9 bin 500 askerden oluşan 19'uncu birliğin kurulmasını ve bu silahlı güçlerin eğitilerek Musul ve diğer bölgelerin kurtarılması için hazırlanmasını talep etti. Erbil ve Bağdat yönetimleri, Musul'u özgürleştirme planı üzerinde anlaşmaya varırsa ve şartlar uygun olursa, Irak, ABD ve koalisyon güçleriyle operasyona katılabileceğimizi dile getirdik. Fakat hazırlanacak plan ve programın detaylarına girmedik" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin Erbil'de üs kuracağı iddiası

Yaver, ABD'nin, Erbil'de askeri üs kuracağının hatırlatılması üzerine, henüz hiçbir ülkeyle herhangi bir anlaşma imzalamadıklarını, böyle bir durumda Irak hükümetinin rızasının alınacağını söyledi.

ABD'nin, Erbil'de küçük bir uyum merkezi olduğunu aktaran Yaver, Irak hükümetinin onayıyla kurulan merkezde, IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan ülkelerin temsilcilerinin yer aldığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir