21,5 milyar dolarlık para girişi

Küresel tahvil piyasası fonlarına geçen hafta 21,5 milyar dolar ile Eylül 2009'dan bu yana en yüksek giriş gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel tahvil piyaslarında 5,5 yılın en yüksek para girişi oldu.

Yatırımcılar geçen hafta Çarşamba günü sona eren haftada küresel tahvil piyasası fonlarına 21,5 milyar dolar ile Eylül 2009'dan bu yana en yüksek tutarda para girişi gerçekleştirdi. 

Bank of America Merrill Lynch ve EPFR Global tarafından derlenen ve  Cuma günü açıklanan rakamlar, ABD'de ekonomik büyümenin hız kaybettiğini  gösteren dördüncü çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla verisi ile Cuma günü açıklanan güçlü ABD istihdam verisi arasındaki dönemi kapsıyor. ABD'de büyümenin hız kaybetmesi, Fed'in yaklaşık 10 yıldır ilk defa yapacağı faiz artırımının erteleneceğine dair beklentileri kuvvetlendiriyor. Tahvil faizlerini yukarı yönlü baskı altında bırakacak olan faiz artışının gecikmesi tahvil piyasalarına para girişini destekliyor.  

Fed faiz kararı tahvillere yaradı 

New York merkezli Federated Investors'da kıdemli portföy yöneticisi Geoffrey Pazzanese, "Fed'in yıl ortası olarak öngördüğü faiz artırımı ile ilgili beklentiler yılın sonlarına, hatta bazıları için gelecek yıla ertelendi. Bu da tahviller için olumlu" dedi. Hisse senedi fonlarına bakıldığında ise, fonlara önceki hafta 3,8 milyar dolar para yatıran yatırımcılar, bu hafta söz konusu fonlardan 6,8 milyar dolar çıkış gerçekleştirdi. Bölgelere göre, Avrupa ülkelerine yatırım yapan hisse fonlarına giriş 4,3 milyar dolar ile dördüncü haftada da kesintisiz olarak devam etti. ABD'ye yatırım yapan hisse fonlarından çıkış ise 9,9 milyar dolar ile art arda beşinci haftada da devam etti. Yüksek getirili tahvil fonlarına ise Ekim 2013'ten bu yana en yüksek tutar olan 3,6 milyar dolar para girişi gerçekleşmesi, risk iştahının güçlendiğine işaret etti. Gelişmekte olan ülke tahvil fonlarına ise 900 milyon dolar ile Haziran 2014'ten bu yana en yüksek tutarda para girişi gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir