250 Filistinli tutuklu bayramda serbest

İsrail Hükümeti tarafından Filitinli tutukluların 8 Aralıkta serbest bırakılmaları bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - İsrail hükümeti, Filistinli 250 tutuklunun Kurban Bayramı öncesi serbest bırakılmasına onay verdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, yaklaşık iki hafta önce, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la Kudüs'teki görüşmesinde, Abbas'a jest olmak üzere bazı Filistinli  tutukluların bırakılacağı sözünü vermişti.

Filistinli tutukluların 8 Aralıkta serbest bırakılmaları bekleniyor. İsrail Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve aynı zamanda Şas lideri Eliyahu Yişai, bakanlar kurulunun Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını onaylamasından  önce itirazını dile getirdi. Yişai, tutukluların toplu halde serbest bırakılmasının, Gazze'de tutulan İsrailli asker Gilad Şalit'in kurtarılmasını zorlaştırdığını, Yahudi tutukluların serbest bırakılmasının düşünülmemesinin toplumsal dokuya zarar verdiğini ifade etti.

Kadimalı bakanlardan Jaakov Edri de "İsrail'in karşılığında hiçbir şey almadan Filistinlilere yeterli ölçüde jestlerde bulunduğunu" söyledi. Edri de Şalit konusuna değindi ve "Gilad Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili çabalarda veya barış görüşmelerinde hiç ilerleme sağlanmadıkça teröristleri serbest bırakmamamız gerekir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz da serbest bırakılmalara karşı çıkan isimlerden biri oldu. İsrail Başbakanlık yetkilileri ise bununla Şalit'in serbest bırakılması görüşmeleri arasında bir ilinti bulunmadığını ifade etti.