27 bin gazeteci işini kaybetti

"4. Haber Ajansları Dünya Kongresi"nde konuşan İspanya Haber Ajansı EFE'nin Başkanı Vera Gil, "Yalnızca geçen yıl İspanya'da 27 bin 443 gazeteci işini kaybetti ve bu sayı artmaya devam ediyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİYAD - Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 4. Haber Ajansları Dünya Kongresi'ne katılan dünyanın önde gelen birçok haber ajansının temsilcisi kongrede, "gelişen dünya ve haber ajanaslarının günümüz dünyasına uyumu" konulu konuşmalar yaptı. 

Oturumda söz alan Associated Press haber ajansı (AP) Başkanı Gary Pruitty, yazılı basının gelişen dijital medya karşısında büyük bir mücadele ile karşı karşıya olduğunu belirtirerek, AP olarak birçok yazılı basına artık hizmet veremediklerini ve büyük bir ekonomik krizin ardından, yazılı basının ciddi oranlarda tiraj kaybı yaşamaya devam ettiğini söyledi.  

Sosyal medyanın gücünün çok büyük bir hızla yükseldiğine vurgu yapan Pruitty, dijital ortamda haberin okuyucuya ulaşması için teknolojilerini sürekli yenilediklerini dile getirdi. 

AP Başkanının yanı sıra Reuters Media'dan Global Yönetim Müdürü Steven Schwartz, AFP Başkanı ve CEO'su Emmanuel Hogg, Rusya Haber Ajansı (Itar-Tass) Genel Müdürü Sergey Mikhaylov da ülkelerindeki medya sorunları ve yazılı, sözlü basın arasındaki rekabet, bilginin hızı gibi konularda görüşlerini dile getirdi. 

İspanya Haber Ajansı EFE'nin Başkanı ve CEO'su Jose Antonio Vera Gil'in ülkesinde yaşanan ekonomik krizin medya sektörüne olumsuz etkisini anlattığı konuşmasında, zaman zaman duygulandığı görüldü. 

Yalnızca geçen yıl ülkesinde 27 bin 443 gazetecinin işini kaybettiğini ve bu sayının artmaya devam ettiğini belirten Gil, şunları kaydetti: 

"Ülkemizde maalesef ekonomik kriz medya sektörünü de korkunç şekilde etkiledi. İşsiz kalan gazetecilerin yüzde 64'ü kadın meslektaşlarımızdan oluşuyor. Genç gazetecilerin yarısına yakını işsiz. Krizden 2008 yılından bu yana 6 bin 234 işyeri olumsuz etkilendi. 197 medya şirketi kapandı. Bunlar arasında 22 gazete, 132 dergi, 20 televizyon kanalı, 4 radyo istasyonu, 20 bağımsız medya kuruluşu, 7 dijital kuruluş ve 2 haber ajansı maalesef kapanmak zorunda kaldı"