3 bin cinayetin sorumlusu serbest kalıyor

Kolombiya'da yaklaşık 3 bin cinayetten sorumlu tutulan kiralık katil, 22 yıl hapis yattıktan sonra serbest kalıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOGOTA - Kolombiya hukuk sistemi, 3 bin kadar kişinin ölümünden sorumlu tutulan kiralık katili serbest bırakmaya hazırlanıyor. Ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın başında bulunduğu Medellin karteli hesabına çalışan kiralık katillerden John Jairo Velasquez, 22 yıl hapis yattıktan sonra serbest kalmaya hazırlanıyor. 

Kolombiya medyasında yer alan haberlerde, ülkede "sicarios" adıyla bilinen kiralık katiller çetesinin korkulan lideri, "Popeye" (Temel Reis) lakaplı Velasquez'in 300'ü bizzat kendisini tarafından işlenen 3 bin kadar cinayetten sorumlu olduğu belirtiliyor. 

El Espectador gazetesinin haberine göre Velasquez ayrıca 1989'da 107 kişinin hayatını kaybettiği Avianca Havayolları yolcu uçağına bombalı saldırı düzenlenmesi ve yine aynı yıl cumhurbaşkanlığı adaylarından Luis Carlos Galan'ın öldürülmesinden de sorumlu tutuluyor. 

Gazetenin haberinde, Velasquez'in davasına bakan mahkemede çalışan bir görevlinin "Mahkeme yargıcı, 22 Ağustos'ta Velasquez'in şartlı tahliye edilmesi emrini verdi. Bunun üzerine Bölge Savcılığı, Velasquez'in tahliye edilmesini engelleyebilecek, adının karıştığı çözümlenmemiş davaları ortaya çıkarmak amacıyla çalışma başlattı ancak bir şey bulunmadı" şeklindeki sözlerine yer verildi. 

Kolombiya hukuk sistemi, hapis cezasına çarptırılan bir kişinin aldığı ceza ne olursa olsun hapiste kalma süresini 30 yılla sınırlıyor. Mahkumlar adli makamlarla daha fazla işbirliği yapmaları halinde iyi halleri gözönünde bulundurularak bu süre dolmadan da serbest bırakılabiliyor. 

Medellin uyuşturucu kartelinin tüm dünyada tanınan patronu Pablo Escobar ile 1992'de adli makamlara kendiliğinden teslim olan Velasquez, terörizm, uyuşturucu ticareti ve cinayetten suçlu bulunarak 30 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılmıştı. Velasquez 1992'de hapishaneden kaçan Escobar'ın aksine hüküm süresinin dolmasını beklemeyi tercih etmişti. 

Hapisten kaçan Escobar ise  Aralık 1993'te güvenlik güçlerinin Medellin kentinde düzenlediği operasyonda hayatını kaybetmiş, başında bulunduğu uyuşturucu karteli ise çökme noktasına gelmişti. 

Velasquez'in kurbanları arasında yer alan cumhurbaşkanı adaylarından Galan'ın oğlu Carlos Galan, Velasquez'in serbest bırakılmasına ilişkin Caracol adlı radyo kanalına yaptığı açıklamada "Velasquez, tüm bu yıllar boyunca hakikat yolunda çalıştı. Verdiği beyanlar tutuklamalarla sonuçlandı. Popeye'a verilen hapis cezası hiçbir zaman yaptıklarını karşılamaya yetmez ancak Kolombiya hukukuna göre belli bir süre hapis yattıktan sonra cezasının gözden geçirilmesini isteme hakkı var ve biz buna karşı çıkamayız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir