7 bin Suriyeli Irak'a geçti

BMMYK, dün yaklaşık 7 bin Suriyeli'nin Dicle nehri üzerindeki bir köprüden Irak'a geçtiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, Suriyeli sığınmacıların dün yoğun biçimde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin hakim olduğu Irak'ın kuzeyine geçiş yaptığını bildirdi.

Andrews, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında BMMYK saha görevlillerinin verdiği bilgilere göre, binlerce Suriyeli'nin Dicle nehri üzerinde yeni açılan Peşabur köprüsünden Irak'ın kuzeyine geçtiğini kaydetti.

Şu aşamada bu kadar yoğun bir sığınmacı akınının neden gerçekleştiği konusunda net bir bilgileri bulunmadığına işaret eden Edwards, bu sabah itibarıyla ise bölgede yoğun bir sığınmacı geçişinin yaşanmadığını söyledi.

Bazı Suriyelilerin Dicle nehri kenarında iki-üç gün bekledikten sonra otobüslerle geçiş yaptıklarını anlatan Edwards, dün toplam 7 bin Suriyeli'nin geçiş yaptığını tahmin ettiklerini bildirdi.

BMMYK saha görevlillerine bilgi veren bazı sığınmacıların Irak'ın kuzeyinde akrabaları olduğunu söylediklerini aktaran Edwards, ailelerin çoğunun Halep, Afrin, Haseki ve Kamışlı'dan geldiklerini kaydetti.

İlgili kuruluşlar ve yerel yöneticilerle birlikte sabahın erken saatlerine kadar sığınmacılarla ilgilendiklerini ve onlara yiyecek ile su verdiklerini ifade eden Edwards, bölgesel yönetim tarafından sağlanan otobüslerle sığınmacıların Erbil ve Dohuk'a taşındığını kaydetti.

Bu şehirlere ulaştırılan sığınmacıların bir bölümünün BMMYK'nın geçici kamplarında bir bölümünün ise camilerde barındırıldığını anlatan Edwards, iki hafta içinde Daraşakran bölgesinde yeni bir kamp inşa etmeyi amaçladıklarını da bildirdi.