AB 'banka denetimleri'ni çözmeye çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği maliye bakanları, Brüksel'de bugün bankaların denetimi için getirilecek yeni düzenleme konusundaki düğümü çözmeye çalışıyorlar. Ancak pek çok itiraz çeken bu reform planı, belki de hiç tamamlanamayacak.

Euro bölgesi ülkeleri şimdiye kadar finans krizini bölük pörçük önlemlerle çözmeye çalıştılar. Daha kapsamlı bir ekonomik birliğin temel taşı olacak bankacılık birliği ise, bankalardan kaynaklanacak sorunlar karşısında AB'nin savunmasını oluşturacak ilk ortak tavır olacak.

Üye 27 ülkenin maliye bakanları, bir bankacılık birliğinin ilk adımı olacak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) sınır aşan denetim yetkilerini görüşecekler.

Ancak bazı bakanlar daha toplantıya başlarken, bir uzlaşmaya varılacağından kuşkuluydu.

İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, "ECB denetçi olabilir ama o zaman AB'nin temel anayasasında değişiklik yapılması gerek... Ya anayasayı her üyenin eşit olduğunu çok açıkça belli edecek biçimde değiştireceksiniz ya da denetimi ECB dışında bırakacaksınız" dedi.

Bazı yetkililer, bankacılık birliği yapısının euro bölgesi içinden ve dışından gelen sert direniş karşısında dağılmak üzere olduğu görüşündeler.

Euro bölgesinin lider ekonomisi olan Almanya, ECB denetiminin sadece en büyük bankalar üzerinde geçerli olmasını isterken, euro dışındaki en büyük AB üyesi ülke olan İngiltere ECB'nin kendi çıkarlarına değinecek kararlar alma yetkisine karşı çıkıyor.

Bu durumda planın sulandırılmasıihtimali, euroya ve euro kullanan güçsüz ekonomilere olan güveni zedeleyebilir. Halbuki ECB'nin bir süre önce aldığı ve bazı koşullar sağlandığında zor durumdaki ekonomileri tahvil alımı yoluyla desteklemesini öngören kararı bu ekonomiler için güven tazeleyici bir adım olmuştu.

ECB'nin öncelikle 17 euro ülkesindeki bankalar için başdenetçi konumuna getirilmesi bankacılık birliğinin üç temel direğinden biri olacak. AB liderleri bu birliğin yıl sonuna kadar oluşturulmasını vaat etmişlerdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile bugün ortak basın toplantısı yapan Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici anlaşmanın yakında tamamlanabileceğini söyledi.

Ancak plan hakkında kuşkuları olan Lüksemburg o kadar emin değil.