”AB aday ülkelere karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli”

AB Komisyonu Başkanı Barroso, genişleme konusunda güçlü ifadeler kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'nin aday ülkelere karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu'ndaki ikinci döneminde hedeflerini ve politikalarını, desteğini istediği Avrupa Parlamentosu'na gönderen Barroso, genişleme konusunda güçlü ifadeler kullandı.

"Avrupa'nın çevresinde özgürlük, istikrar ve refahı teşvik etmek gibi özel bir sorumluluğu bulunmaktadır" diyen Barroso, "AB'ye girmek isteyen aday ülkelere karşı girdiğimiz yükümlülüklere bağlı kalmamız gerekiyor. Genişleme AB ve kıtamızda barış ve istikrarı teşvik için büyük bir güç kaynağıdır" diye devam etti.

Genişlemenin sadece AB'nin ve aday ülkelerin sorumluluklarını üstlenmeye hazır hale gelmesiyle mümkün olabileceğine dikkati çeken Barroso, genişlemenin ilelebet devam etmeyeceğini belirterek, komşu ülkeler için yeni alternatifler yaratılmasını istedi.

Barroso, "AB'ye üye olmayacak komşularımız için güvenilir ve çekici alternatifler geliştirerek, hem bu ülkelerin, hem AB'nin beklentilerini karşılamalıyız" ifadesini kullandı.

Jose Manuel Barroso, AB Komisyonu'ndaki yeni döneminde bu kapsamda Akdeniz İçin Birlik ve Doğu Ortaklığı projelerini geliştirmeye çalışacağını ifade etti.