AB dönem başkanlığı Yunanistan'a geçiyor

Ekonomik zorlukları aşmaya çalışan Yunanistan, 1 Ocak'ta AB dönem başkanlığını Litvanya'dan devralacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını 1 Ocak'ta Litvanya'dan devralıyor.  AB başta olmak üzere dışarıdan 240 milyar euro düzeyinde yardım alan Yunanistan, kendi çıkarlarını ön planda tutan oldukça sınırlı ve kemer sıkma odaklı bir dönem başkanlığı profili çizecek. 

AB dönem başkanlığını "sıçrama tahtası" olarak kullanmayı öngören Yunanistan, bu görevde dört ana konuya odaklanacak. 

"Büyüme ve istihdam", "AB-euro Bölgesi entegrasyonunun daha ileri bir aşamaya götürülmesi", "Göç ve sınır kontrolü" ve "Denizcilik politikası", Yunanistan'ın somut sonuç elde etmeyi planladığı program başlıklarının başını çekiyor. 

Yunan makamları altı ay boyunca izlenecek programı, "lüks olmayan, işlevsel ve hedef odaklı" olarak tanımlasa da diğer AB ülkelerinde Yunanistan'ın performansı konusunda gündeme getirilen çok sayıda soru işareti bulunması dikkat çekiyor. 

Genişleme öncelikli değil

Genişleme konusunu ön planda tutma niyetinde olmayan Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB ile katılım süreci konusunda da özel bir çaba içine girmesi öngörülmüyor. AB dönem başkanı olarak "tarafsız" hareket etmesi gereken Yunanistan, genel anlamda Türkiye'nin üyeliğine destek verse de Kıbrıs bağlantılı sorunları odakta tutan bir yaklaşım izliyor.  

Son dönemin en düşük bütçesi

Üye olduğu 1981'den bu yana AB dönem başkanlığını beşinci kez üstlenecek olan Yunanistan, son 5-6 yılın en düşük bütçesiyle hareket edecek. Genelde 70-80 milyon euro diliminde olan dönem başkanlığı bütçelerini son olarak İrlanda 60 milyon seviyesine çekmişti. Yunanistan ise altı aylık dönem için 50 milyon euroluk bütçe ayırdı. 

Nicolas Sarkozy döneminde Fransa'nın AB dönem başkanlığı için ayırdığı bütçe ise 175 milyon euroydu. 

Geçen yıl Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 250 kişilik bir ekiple yürüttüğü bu görev için Yunanistan 150 kişilik bir ekip oluşturdu. Bu ekipte kamu dışından sadece dokuz kişi görev yapacak. 

Tüm toplantılar Atina'da

Genelde ülkenin tanıtımına katkı yapmak için farklı kentlerde toplantılar düzenlenmesi geleneği bulunsa da Yunanistan, "gereksiz seyahat harcaması" yapmamak için ülkedeki tüm toplantıları Atina'da düzenleme kararı aldı. Yunanistan, Atina'da bakanlar düzeyinde 14, üst düzey yetkililer düzeyinde 35, çalışma grubu düzeyinde 57, konferans niteliğinde ise 33 toplantı organize edecek. 

Yunanistan, AB dönem başkanlığını 1 Temmuz 2014'te İtalya'ya devredecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir