AB, ebola salgınına koordineli cevap arayışında

AB Komisyonu Üyesi Borg, salgına karşı tetikte olma ve uyumlu şekilde hareket etmenin gerekliliği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Tonio Borg, hastalığın Birlik ülkelerinde yayılma riskinin çok düşük olduğunu ancak tetikte olmak gerektiğini kaydederek, "Uyumlu şekilde hareket etme ihtiyacı söz konusu" dedi. 

Batı Afrika'daki ebola salgınını değerlendirmek amacıyla düzenlenen üst düzeyli koordinasyon toplantısında konuşan Borg, AB'nin amacının sadece kendisini korumak olmadığını vurguladı. Borg, salgını kontrol altında tutup yayılmasını engellemenin aynı zamanda ahlaki bir sorumluluk olduğunu ifade etti. 

AB Komisyonu'nun Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs da şu ana kadar dünyanın bildiği en kötü salgınlardan biriyle karşı karşıya olunduğunun altını çizerek, "Daha da kötüsü salgının etkilediği üç ülke zaten çok fakir ve çok kırılgan" dedi. 

Salgının önlemlerden daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Piebalgs, bulaşma vakalarının ve hastalığa bağlı ölümlerin artığına işaret ederek, "Salgını kontrol altına alamazsak daha fazla ülkenin etkileneceği ve daha fazla insanın öleceği açık" dedi. 

Hastalığın bulaşma zincirinin kırılmasının öncelik olduğunu vurgulayan Piebalgs, uzmanların salgının 9 ay süreceğini öngördüğünü hatırlatarak, "Gıda krizi bir gerçek halini alabilir" uyarısında bulundu. 

Piebalgs, AB'nin acil ihtiyaçlar ve uzun vade için 150 milyon avro yardımda bulunduğunun altını çizdi. 

AB Komisyonu'nun İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva ise ebola salgınının sadece sağlık boyutuyla ele alınmaması gerektiğini ve makroekonomik boyutun dikkate alınmasının önemli olduğunun altını çizerek, "İnsani yardım alanında çalışan bizler krizleri diğerlerinden önce görüyoruz. Biz madendeki kanarya gibiyiz. İlk konuştuğumuzda bizi dinleyin ve eyleme geçmekte geç kalmayın" ifadelerini kullandı. 

Avrupa Dış Eylem Servisi'nin (EEAS) üst düzey yöneticilerinden Nick Westcott, Liberya'da hastalık nedeniyle günde 50 kişi öldüğüne dikkat çekerek alanda çalışanların durumu "felaket" olarak tanımladıklarını belirtti. 

Ebola'nın yoğun şekilde görüldüğü ülkelerin salgınla kendi başlarına hastalıkla mücadele etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Westcott, "Olağanüstü salgın olağanüstü yanıt gerektiriyor" diye konuştu. 

AB yetkilileri, hastalığın yayıldığı ülkelerin hükümetleriyle birlikte çalışıma, alandaki mücadeleye katkıda bulunma ve hastalığın Batı Afrika dışına yayılmasını engelleyerek AB'yi koruma üzerine kurulu bir plan çerçevesinde hareket edildiğinin altını çiziyor. 

Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada da AB'nin, Batı Afrika'daki ebola salgını nedeniyle büyük endişe duyduğu belirtilerek, salgından etkilenen ülkelere yönelik desteğin süreceği kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir