AB euroyla aldı, dolarla sattı

AB geçen yıl birlik dışındaki ülkelerden ithalatının neredeyse yarısını euro üzerinden yaparken, ihracatının ise yarasından fazlasını dolar üzerinden gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İstatistik Ofisinin raporuna göre, geçen yıl 28 üyeli AB, birlik üyesi olmayan ülkelerden ithal ettiği malların yüzde 49'unu euro, yüzde 33'ünü ise dolar olarak ödedi.

Söz konusu ülkelere ihracatta ise tam tersi bir tablo görüldü. Bu ülkelere ihracatın yüzde 55'i dolar ve yüzde 34'ü de euro üzerinden fatura edildi.

2016 yılında ithal edilen petrol ürünlerinin yüzde 85'inden fazlası dolar olarak işlem görürken, AB'nin AB üyesi olmayan ülkelere ihraç ettiği birincil malların yüzde 54'ü ve imal edilen malların yüzde 50'si euro cinsinden fatura edildi.

İthalatta euroyu en fazla Slovenya tercih etti

Slovenya'da ithalatın neredeyse üçte ikisi yani yüzde 68'i euro üzerinden yapıldı. Bu oran Letonya ve Slovakya'da 65, Avusturya'da 55, Hırvatistan'da 49 ve Almanya'da da 48 seviyesinde gerçekleşti.

Diğer yandan, Birleşik Krallık'ın toplam mal ithalatında euronun payı yüzde 5'te kalırken, İsveç'te yüzde 14, Yunanistan ile Danimarka'da ise yüzde 24 olarak kaydedildi.

Genel olarak, ithal edilen malların yarısından fazlası 20 AB ülkesinde dolar üzerinden fatura edildi.

AB dışı ülkelere ihracatta euroyu en çok Slovakya kullandı

AB ülkelerinin çoğunluğu AB dışındaki ülkelere olan ihracatını genellikle euro para birimiyle yaptı. İhracatta euro kullanımında en fazla pay yüzde 81'le Slovakya'da kaydedildi. Bunu yüzde 79'la Slovenya, yüzde 71'le İtalya ve yüzde 69'la da Letonya ile Avusturya izledi. Almanya'nın payı ise yüzde 58 olarak belirlendi.

AB dışındaki ülkelere ihracatında euroyu en az tercih eden ise yüzde 3'le Birleşik Krallık oldu. Ardından, yüzde 9'la İrlanda, yüzde 17 ile İsveç, yüzde 21'le Danimarka ve yüzde 23'le de Malta sıralandı.