AB, KCK için 4. Yargı Paketi'ni bekliyor
AB Komisyonu Üyesi Füle "Kürtlerin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü" başlıkları altında verilen soru önergelerine karşılık, KCK'lı gazetecilerin salıverilmesi için getirildiği iddia edilen dördüncü yargı paketinden umutlu olduklarını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, PKK'nın yan kuruluşu KCK davasından tutuklu-hükümlü gazetecilerin salıverilmesi sonucunu doğuracağı, diğer davalardan tutuklu-hükümlü gazeteciler lehine sonuç vermeyeceği iddia edilen dördüncü yargı paketinden söz ederek bu yasayı umutla beklediklerini bildirdi.
Avrupa Parlamentosu üyeleri Mara Bizotto (Özgürlük ve Demokrasinin Avrupası, İtalya), Eleni Koppa (İlerici ve Sosyal Demokrat Grup, Yunanistan) ve Laurence Stassen (Bağımsız, Hollanda), sadece KCK davasından tutuklu-hükümlü bulunan gazetecilerin sorunlarını gündeme getiren ve benzer cümlelerden oluşan soru önergeleri verdiler. Önergelerde şu satırlar yer aldı:
"-Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) isyancılarıyla bağlantılı bulundukları suçlamasıyla 44 gazetecinin İstanbul'daki tartışmalı duruşması 10 Eylül'de başladı. Duruşmayı izleyen birçok parlamenter ve basın hakları aktivisti davayı ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak kınadı.
-Büyük bölümü Dicle haber ajansı ve günlük gazeteler ‘Özgür Gündem' ve ‘Azadiya Welat' gibi Kürt medyası çalışanı olan sanıklar PKK'yla ilişkili olduğu belirtilen gizli örgüt KCK'yla bağlantılı olmakla suçlandılar. Şiddetli ceza istenirken bazı Türk politikacılar davaya itiraz etti.
-Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili durum, çoğu Kürt medyasında çalışan 100'ün üzerinde gazetecinin Türk hapishanelerinde tutulduğu belirtilirken giderek kötüleşiyor..."
Balbay, Yalçın, Özkan ve Çiçek'i unuttular
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise diğer davalardan tutuklu Mustafa Balbay, Soner Yalçın, Tuncay Özkan, Hikmet Çiçek ve diğer medya mensuplarının durumlarına yer verilmeyen önergeye yanıtında Komisyon'un KCK davasını yakından izlediğini bildirdi. Komisyonun terörle mücadelede Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ilan ederken çeşitli vesilelerle terörizme karşı mücadelenin sadece temel haklara tam saygılı şekilde gerçekleştiğinde tam anlamıyla etkin olabileceği ve Güneydoğu'da acilen ihtiyaç duyulan barış ve refaha yol açacağı vurgusu yaptığını belirten Füle şöyle devam etti:
"Bu zeminde Komisyon, KCK davasıyla bağlantılı adli süreçlerle ilgili kaygılarını ifade etmektedir. Türkiye'de organize suç ve terörle mücadeleye yönelik şimdiki yasal çerçeve ifade özgürlüğü ve diğer temel hakların yinelenen ihlallerine yol açmakta ve bunun en kısa sürede değiştirilmesi gerekmektedir. Komisyon hükümet tarafından ilan edilen, Parlamentosu'nun gündemine acilen getirilecek olan ve yukarıdaki kaygılara hitap edecek olan dördüncü yargı paketinden umutludur."