AB Komisyonu başkanlığına Juncker'i önerdiler

AB Komisyonu Başkanı'nın kim olacağı tartışması AB zirvesinin ikinci gününe bırakıldı. AB liderleri, eski Lüksemburg Başbakanı ve eski Euro Bölgesi Başkanı Juncker'in yeni AB Komisyonu Başkanı olarak atanmasını önerdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YPRES - Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılını anmak için toplandıkları Belçika'nın Ypres kentinde, İngiltere'nin şiddetle karşı çıktığı Lüksemburg eski Başbakanı Jean-Claude Juncker'in AB görevine atanması tartışmasına girmedi.

Liderlerin Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden Ypres'teki akşam yemeğinde, AB'nin gelecek 5 yıldaki "stratejik ajandası" değerlendirilirken, AB Komisyonu Başkanı'nın kim olacağı tartışması zirvenin ikinci gününe bırakıldı.

AB liderleri, eski Lüksemburg Başbakanı ve eski Euro Bölgesi Başkanı  Juncker'in yeni AB Komisyonu Başkanı olarak atanmasını önerdi.

Juncker konusunda oylamaya gidilmesi halinde ise nitelikli çoğunluğun sağlanması yeteceğinden İngiltere ve Macaristan'ın karşı çıkması sonucu değiştirmeyecek. Fakat böyle bir görüntü, AB üyeliği sürekli tartışma konusu olan İngiltere'nin tamamen izole edilmesi anlamına gelecek ve Birlik'in bölünme ihtimali daha yüksek sesle konuşulmaya başlanacak.

Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde siyasi gruplar ilk kez AB Komisyonu Başkanı adaylarını ilan etmiş ve seçimlerde en çok koltuk kazanan Hristiyan Demokratlar'ın adayı Juncker bir adım öne geçmişti. Uzun yıllar Euro Grubu Başkanlığını da yürüten ve Birlik içinde ekonomik ve siyasi entegrasyonun ilerletilmesine güçlü destek veren Juncker'in bu prestijli göreve atanmak için üye ülkelere ilaveten AP'de salt çoğunluğun desteğini alması gerekiyor.

751 üyeli AP'de 221 sandalyeyle en büyük grup olan Hristiyan Demokratları (EPP) 191 sandalyeyle Sosyalistler (S&D), 70 sandalyeyle Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR), 67 sandalyeyle Liberaller (ALDE), 52 sandalyeyle aşırı sol (GUE/NGL), 50 sandalyeyle Yeşiller (Greens/EFA) ve 48 sandalyeyle aşırı sağ Özgürlük ve Demokrasi Grubu (EFD) izlerken çoğunluğu aşırı sağ 52 parlamenter ise bağımsız faaliyet gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir