AB Komisyonu vizeyi görüştü
AB Komisyonu Türk vatandaşlarına vize uygulaması konusunda ATAD'ın almış olduğu kararı görüştü.
STRASBOURG - Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, Avrupa Toplulukları Adalet Divanının (ATAD) Almanya'da çalışan bir Türk kamyon şoförü ile ilgili şubat ayında aldığı kararın uygulanması konusunda, AB Komisyonunun bir kılavuz hazırlaması gerektiğini söyledi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş-Başkanı Loost Lagendijk'in girişimiyle, Avrupa Parlamentosu binasında düzenlenen bir toplantıda, Avrupa Adalet Divanının, Türk vatandaşlarına vize uygulanamayacağı yolunda verdiği kararın etkileri tartışıldı.
Toplantının açılışında konuşan Demiralp, AB Komisyonunun, Adalet Divanının kararının uygulanması konusunda Türkiye ile işbirliği içinde bir kılavuz hazırlamasının, ortaya çıkan sorunları çözeceğini bildirdi.
Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin yarattığı sorunlara dikkati çeken Demiralp, "AB Komisyonunun Türkiye için onay verdiği projelerin de, yine Türk vatandaşlarına uygulanan vize uygulaması yüzünden sağlıklı bir biçim işleyemediğini belirtti ve AB'nin kendisiyle çelişkiye düştüğünü" söyledi.
AB'nin, Türkiye ve birlik üyesi ülkelerde sivil toplum diyaloğu projelerine ve öğrenci değişim projelerine destek verdiğini hatırlatan Demiralp, öğrencilerin, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve iş adamlarının vize uygulamasından mağdur olduklarını ve AB'nin kendi projelerinin bile aksadığını vurguladı.
İş adamları haksız rekabete uğruyor
İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Haluk Kabaalioğlu ise konuşmasına, AB Komisyonu temsilcisinin toplantıyı katılmamasını eleştirerek başladı.
AB ülkelerinde iş yapan Türk iş adamlarının karşılaştığı sorunlara değinen Kabaalioğlu, gümrük birliği uyarınca AB ülkelerinde iş yapan Türk iş adamlarının, Avrupalı ortakları karşısında vize sorunu yüzünden haksız rekabete uğradıklarını söyledi.
Kabaalioğlu, AB'de Türk vatandaşlarının serbest dolaşımı için 1973 yılında verilen kararın uygulanması gerektiğini belirterek, AB ülkelerinin haksız gerekçelerle bu kararı uygulamamalarını eleştirdi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Adalet Divanının bir Türk işçi ile ilgili aldığı ve kamuoyunda "Soysal kararı" olarak bilinen hüküm ile ilgili olarak, AB Komisyonuna "soru önergesi" sunduğunu belirtti ve bu kararın AB ülkelerinde uygulanmasıyla ilgili önergenin yanıtını en kısa zamanda almak istediğini söyledi.
Lagendijk, AB;ye aday olan diğer ülke vatandaşları ile Türk vatandaşlarına "farklı uygulama" içinde olunduğunu belirterek bu durumu kabul edilemez olduğunu söyledi.
Almanya'daki Darmstad Mahkemesi Yargıcı Klaus Dienelt, sorunun sadece Almanya'nın değil, tüm AB ülkelerinin sorunu olduğunu söyledi.
1973;de Türkiye ile o dönemde adı AET olan AB;nin imzaladığı katma protokolün 41;inci maddesinde, “hizmet alan ve hizmet verenlere vize uygulanamayacağı" ifadesinin yer aldığını belirten Alman yargıç, Almanya;da "kafaların karışık" olduğunu belirtti. "Bu ifadeye tanımlama yapmak gerekir" diyen Dienelt, “Hukukçuların çoğu benim gibi düşünüyor. Hiç bir kısıtlama olmaksızın, 1973;de neyse o olmalı" dedi.
Dienelt, aile birleşmesi için Avrupa ülkelerine gelenlerin vize alması gerektiğini, bunun dışında "turistik" seyahatlerin hiç birinden vize talep edilemeyeceğini belirtti.
Türk işçinin Adalet Divanındaki avukatı Rolf Gutmann, meslek ayrımı yapılamayacağını, hiç bir pasaport polisinin, gelen bir Türk'e mesleğini sormak zorunlululuğu duymaması gerektiğini belirterek, "1973;te vize yoktu. O tarihte neyse o devam etmeli. Vizeler 1980'deki askeri darbe sonrası, Avrupa;ya akın akın insan gelecek diye konuldu" dedi.