AB Komisyonu’nda görev dağılımı yapıldı

Yeni AB Komisyonu Başkanı Juncker, 1 Kasım’dan itibaren birlikte çalışmasının öngörüldüğü isimlerin sorumlu olacağı dosyaları açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Yeni Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı olarak atanan ve Avrupa Parlamentosu’nun da (AP) onayını aldıktan sonra 1 Kasım’da göreve başlaması öngörülen Jean Claude Juncker, birlikte çalışacağı Komisyon üyelerinin görev dağılımını yaptı.

AB üyelik sürecini çok yakından ilgilendiren dosyaların başını çeken genişleme dosyası, genişleme politikasına karşı çıktığını daha önce açıklayan Avusturya’ya bırakıldı. Görev yapacağı beş yıl boyunca AB’de yeni genişleme olmayacağını açıkça beyan eden Juncker, “genişleme” yerine “genişleme müzakereleri” ifadesini tercih etti. Bu tercih doğrultusunda AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn oldu.

Yeni AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin kurallar gereği aynı zamanda AB Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak da görev yapacağı 28 kişilik Komisyon’da toplam 7 Başkan Yardımcısı olacak.

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans kurumlar arası ilişkiler, hukuk devleti ve Temel Haklar Şartı’ndan, Suriye, Irak ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan insani sorunlar hakkında farkındalığı artıran AB Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva bütçe ve insan kaynaklarından, eski Estonya Başbakanı Andrus Ansip dijital ortak pazardan sorumlu başkan yardımcıları olarak belirlendi.

Diğer başkan yardımcıları ise enerji birliğinden sorumlu Slovenya Başbakanı Alenka Bratusek, avro ve sosyal diyalogdan sorumlu eski Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, iş, büyüme, yatırım ve rekabetten sorumlu eski Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen oldu.

AB Komisyonu’ndaki en önemli görevlerden biri olarak görülen “ekonomik işler” eski Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici’ye verildi.

Eski İrlanda Çevre Bakanı Phil Hogan tarım ve kırsal kalkınma, eski İspanya Tarım Bakanı Miguel Arias Canete iklim değişikliği ve enerji dosyalarından sorumlu olacak.

AB ile Türkiye arasında vize liberalizasyonu sürecinin başlatılmasında çok önemli rol oynayan, AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström artık AB-ABD arasında yürütülen devasa serbest ticaret anlaşması pazarlıklarını da kapsayan ticaretten sorumlu isim olarak görev yapacak.

Macaristan Dışişleri Bakanı Tibor Navracsics eğitim ve kültür, Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopoulos göç ve içişleri, Danimarka Ekonomi Bakanı Margrethe Vestager rekabet, Malta Turizm Bakanı Karmenu Vella çevre, denizcilik ve balıkçılık, Polonya Kalkınma Bakanı Elzbieta Bienkowska iç pazar ve sanayi dosyasına bakacak.

Mevcut Komisyon’da tüketici işlerinden sorumlu Hırvat Neven Mimica uluslararası işbirliği ve kalkınmadan, enerjiden sorumlu Alman Günther Öttinger dijital ekonomi ve toplumdan, kurumlar arası ilişkilerden sorumlu Slovak Maros Sefcovic ise ulaştırma ve uzaydan sorumlu oldu.

Juncker’in görevlendirmesi çerçevesinde eski Çek Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Vera Jourova adalet, tüketiciler ve cinsiyet eşitliği, eski Litvanya Sağlık Bakanı Vytenis Andriukaitis sağlık ve gıda güvenliği ile ilgilenecek.

 Eski Lordlar Kamarası Başkanı İngiliz Lord Jonathan Hill ise mali istikrar, mali hizmetler ve sermaye piyasalarından sorumlu olacak.

Juncker, Avrupa Parlamentosu üyeleri Belçikalı Marianne Thyssen’i istihdam ve sosyal işler, Rum Christos Stylianides’i insani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu olarak görevlendirdi.

Portekiz’den Carlos Moedas araştırma, bilim ve inovasyon, Romanya’dan Corina Cretu’ya ise bölgesel politika dosyaları verildi.