AB Konseyi, başkanını arıyor
AB devlet ve hükümet başkanlarının yarın başlayacak zirvesinde, AB Konseyi Başkanlığı koltuğunu kimin doldurabileceği tartışılacak
BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanlarının yarın başlayacak zirvesinde, yürürlüğe girmek için Çek Cumhuriyeti'nin onayını bekleyen yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nda öngörülen AB Konseyi Başkanlığı koltuğunu kimin doldurabileceği tartışılacak.
Çek Anayasa Mahkemesinin Lizbon Anlaşması konusunda kararını zirve sonuna ertelemesi ve buna bağlı olarak AB karşıtlığıyla tanınan Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un anlaşmayı imzalamaması AB Başkanlığı için bir isim üzerinde mutabakatı acil kılmazken, mevcut AB başkan adayları eski İngiliz Başbakanı Tony Blair ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, liderlerden alacakları desteğe göre yol haritalarını belirleyecekler.
ABD'nin, sonradan doğru çıkmayan kitle imha silahı ürettiği gerekçesiyle Irak'ı işgaline ülkesini ortak eden Blair'in AB başkanlığına atanması ihtimali, Avrupa kamuoyunda ciddi bir muhalefet doğuruyor. Blair karşıtları, İngiltere'nin ortak para euroya geçmemesi ve ortak vize bölgesi Schengen'in dışında kalmayı tercih etmesini öne çıkarıyor. Blair'in artıları arasında ise uluslararası siyasi ağırlığı, AB'nin güçlü bir üyesinden gelmesi ve birçok üye ülkece desteklenmesi, pratik zekası ve ikna kabiliyeti gösteriliyor.
Blair'e tepki olarak adaylığını açıklayan 490 bin nüfuslu Lüksemburg'un Başbakanı Jean-Claude Juncker ise Blair karşıtlarının direnmesi halinde kendi ismi üzerinde uzlaşılacağını umuyor. Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamayla adaylığını duyuran Juncker, İngiltere'nin Brüksel'e mesafeli bakışını hatırlatarak, "Avrupa, başlıca endişesi ona hizmet etmek olan, erdemli uzlaşmayla birlik sağlamak için çabalayan ve içeride uyumu güvence altına almadan dışarıda onu temsil etmeye çalışmayan biri tarafından temsil edilmelidir" dedi.